Όταν ο Γάλλος πρόεδρος είχε αποκαλέσει για πρώτη φορά πριν από 7 μήνες το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό» είχε εξηγήσει ότι το κάνει για να «ξυπνήσει» τα μέλη του σχετικά με το μέλλον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. «Δεν γίνεται να επικεντρωνόμαστε στα ζητήματα προϋπολογισμού και όχι στις γεωπολιτικές εξελίξεις» είχε επιχειρηματολογήσει τότε ο Γάλλος πρόεδρος, αρνούμενος μάλιστα να ζητήσει συγνώμη.

Σήμερα επαναλαμβάνει τον παραπάνω χαρακτηρισμό για το ΝΑΤΟ με αφορμή την έρευνα που διενεργεί η συμμαχία για τα πρόσφατα ναυτικά περιστατικά μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας στη Μεσόγειο. «Σας παραπέμπω στις δηλώσεις μου στα τέλη του περασμένου έτους σχετικά με τον εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο πρόεδρος μετά από την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τυνήσιο ομόλογό του Κάις Σαΐντ. «Θεωρώ ότι αυτή είναι μια από τις πιο πειστικές αποδείξεις που υπάρχουν», πρόσθεσε, θεωρώντας την κατάσταση «απαράδεκτη».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων κατήγγειλε ότι μια γαλλική φρεγάτα που επιδίωκε να προσδιορίσει την ταυτότητα ενός φορτηγού πλοίου το οποίο θεωρείτο ύποπτο για μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη αποτέλεσε αντικείμενο μιας «εξαιρετικά επιθετικής ενέργειας» εκ μέρους τουρκικών πλοίων. Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, που χαρακτήρισε το συμβάν «πολύ σοβαρό», τουρκικά πολεμικά πλοία που συνόδευαν ένα φορτηγό πλοίο φώτισαν το γαλλικό πλοίο «τρεις φορές με το ραντάρ καθοδήγησης πυρών». Η Άγκυρα από την πλευρά της απέρριψε ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες του Παρισιού.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος καταφέρθηκε εκ νέου εναντίον της Τουρκίας για την υποστήριξή της στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στη Λιβύη, λέγοντας ότι η Άγκυρα παίζει «ένα επικίνδυνο παιχνίδι» που έρχεται σε αντίθεση σε όλα όσα είχε συμφωνήσει στις διεθνείς συνομιλίες. «Είχα ήδη την ευκαιρία να πω πολύ ξεκάθαρα στον πρόεδρο Ερντογάν θεωρώ πως η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη σήμερα και αντικρούεται σε όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στην διάσκεψη που έγινε νωρίτερα φέτος για την ειρηνευτική διαδικασία για τη Λιβύη.

Όσον αφορά το ερώτημα για ποιο λόγο ο Μακρόν τα βάζει με το ΝΑΤΟ, κάποιοι λένε ότι πρόκειται για αναβίωση του παλιομοδίτικου εθνικιστικού γκωλισμού ή για τον κλασσικό γαλλικό αντιαμερικανισμό. Ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος εξελέγη με παντιέρα το όραμα του για μια δυνατή Ευρώπη, ενώ στην αρχή της θητείας του είχε επενδύσει στις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ. Γι’ αυτό μια προσεκτικότερη ματιά στις επιθέσεις του Γάλλου προέδρου στο ΝΑΤΟ αποδεικνύουν ότι ο πυρήνας τους αφορά την Ευρώπη. Ο Μακρόν θεωρεί, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Foreign Policy ότι οι Ευρωπαίοι χάνουν το παιχνίδι από στρατηγικής απόψεως και σύντομα δεν θα ενδιαφέρουν κανέναν σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ και τη Κίνα.