Συνεντεύξεις

Μαραθωνοδρόμος της ζωής! - «Δεν υπάρχει στον κόσμο άλλο στάδιο σαν το Καλλιμάρμαρο» - Ο Στέλιος Πρασσάς στο «Vradini.gr»

Ο Στέλιος Πρασσάς, που μας πλημμύρισε περηφάνια και μας συγκίνησε όλους, τερματίζοντας μαζί με τα εγγόνια του στον 38ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, μιλά στο «Vradini.gr» και παραδίδει μαθήματα ζωής, ανθρώπινης δύναμης, αντοχής και θέλησης! Τον ευχαριστ

stelios_prassas
Αρθρογράφος: ΤΡΥΠΟΣΚΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
Από ΤΡΥΠΟΣΚΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Χωρίς καμία αμφιβολία, η στιγμή που τερμάτισε στον 38ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας ο Στέλιος Πρασσάς, ήταν μια από τις πιο συγκινητικές του σπουδαίου αυτού αθλητικού γεγονότος.

Ο 90χρονος δρομέας του Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων «Τελμησσός Νέας Μάκρης - Μαραθώνος» έκοψε το νήμα μαζί με τα δύο εγγόνια του και έδωσε το παράδειγμα προς τους μικρότερους. Μάλιστα, στη συνέχεια δέχθηκε το στεφάνι ελιάς που του πέρασε στο κεφάλι η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσπάθειάς του.

Ο κ. Πρασσάς ήταν ο γηραιότερος αθλητής που έτρεξε τα 42,195 χιλιόμετρα της αυθεντικής διαδρομής, ανάμεσα σε συνολικά 30.000 που πήραν μέρος στη φετινή διοργάνωση και τερμάτισε μετά από 8 ώρες.

Ο αθλητής του Τελμησσού Νέας Μάκρης - Μαραθώνος κατέχει ρεκόρ και έχει βραβευτεί από τον ΣΕΓΑΣ ως ο γηραιότερος ενεργός μαραθωνοδρόμος που συμμετέχει στον Κλασικό Μαραθώνιο Αθηνών.

Παλιότερα δούλευε ως ελαιοχρωματιστής και έχει μαγαζί στον Βύρωνα, το οποίο δουλεύει ο γιος του και η γυναίκα του. Ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς προσέχει πάρα πολύ τη διατροφή του, ενώ παράλληλα φροντίζει να ξεκουράζεται για να «γεμίζει» τις μπαταρίες του, όπως αρμόζει σε έναν σωστό αθλητή.

«Έτρεξα τον πρώτο μου μαραθώνιο στα 59 μου χρόνια. Από τότε τρέχω κάθε χρόνο στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Παλιότερα έπαιζα ποδόσφαιρο στη Νίκη Πλάκας και τον Αρίωνα. Αγωνιζόμουν στη θέση του σέντερ φορ» δηλώνει ο Στέλιος Πρασσάς μιλώντας στο vradini.gr.

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους; Ο κ. Πρασσάς είναι ξεκάθαρος: «Έχω τρέξει σε είκοσι χώρες και ο Μαραθώνιος της Αθήνας ξεχωρίζει. Δεν υπάρχει στον κόσμο άλλο στάδιο σαν το Καλλιμάρμαρο. Ούτε στη Γερμανία, ούτε στην Ολλανδία, ούτε πουθενά. Η ομορφιά της χώρας μας δεν συγκρίνεται με καμία άλλη χώρα. Στο εξωτερικό τρέχουμε ανάμεσα σε ουρανοξύστες και πολυκατοικίες. Εκεί οι διαδρομές δεν έχουν τη θέα που έχει ο Ελληνικός Μαραθώνιος. Γι’ αυτό πολλοί έρχονται από το εξωτερικό για να τρέξουν σε αυτόν. Μέχρι να φτάσεις στο στάδιο για να τερματίσεις, βλέπεις πράσινο παντού και αυτό σε γεμίζει. Στο εξωτερικό δεν υπάρχει αυτό».

Ο 90χρονος δρομέας ανανέωσε το ραντεβού για τη νέα χρονιά. «Από τη στιγμή που είμαι υγιής, θα τρέξω και του χρόνου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από τον αθλητισμό. Είναι άλλος κόσμος ο αθλητισμός, ειδικά εκείνος του στίβου. Υπάρχει μόνο υγεία» υπογραμμίζει.

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο κ. Πρασσάς τερμάτισε μαζί με τα εγγόνια του, μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές του φετινού Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας: «Κάθε χρόνο τερματίζω με τα εγγόνια μου, από τότε που μεγαλώσανε λιγάκι. Τα αφήνουν οι φύλακες να μπουν στο στάδιο και τερματίζουμε παρέα. Τον μεγάλο τον κάλεσε η ΑΕΚ και τον δοκίμασε, παίζει ποδόσφαιρο και είναι και πολύ καλός! Παίζει στο κέντρο. Ο μικρός ασχολείται με την κολύμβηση. Έχω και στους δύο τεράστια αδυναμία» δηλώνει ο κ. Πρασσάς.

Τέλος, ο αθλητής του Τελμησσού Νέας Μάκρης - Μαραθώνος στέλνει το δικό του μήνυμα στους νεότερους: «Ο αθλητισμός του στίβου είναι διαφορετικός, ο κόσμος είναι διαφορετικός. Δεν υπάρχουν συμφέροντα, υπάρχει υγεία. Για μας τους μεγαλύτερους σε ηλικία ο αθλητισμός μόνο καλό κάνει. Βεβαίως, το ίδιος ισχύει και για τους νεότερους».

«Τα διώχνεις όλα με τον αθλητισμό. Μέρα παρά μέρα πρέπει να γυμναζόμαστε. Θα συμβούλευα τα νέα παιδιά να αθλούνται για το γενικότερο καλό τους. Είμαι 90 χρονών και δεν έχω απολύτως τίποτα, είμαι απόλυτα υγιής» καταλήγει.

Χωρίς καμία αμφιβολία, ο κ. Πρασσάς αποτελεί ένα σπουδαίο παράδειγμα δύναμης, αντοχής και θέλησης.

«Ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους - Αποτελεί πρότυπο»

Το vradini.gr απευθύνθηκε και στον ιδρυτή και πρόεδρο του Συλλόγου Μαραθονοδρόμων «Τελμησσός Νέας Μάκρης - Μαραθώνος», κ. Βλάση Καραβασίλη.

Ο κ. Καραβασίλης ξεκίνησε από μικρή ηλικία την ενασχόλησή του με το τρέξιμο. Είναι εν ενεργεία αθλητής με πολλές διακρίσεις ακόμη και τώρα στην Ελλάδα, ενώ έχει πολλές συμμετοχές και στο εξωτερικό. Τρέχει και σε μικρές αποστάσεις, αλλά κυρίως στους αγώνες μεγάλης διάρκειας, δηλαδή στις υπεραποστάσεις, με ρεκόρ διαδρομών και πρωτιές. Στις υπεραποστάσεις ξεκίνησε από την άκρως απαγορευτική ηλικία των 19 ετών.

Όπως είναι λογικό, έσταξε «μέλι» για τον αθλητή-πρότυπο Στέλιο Πρασσά.

«Είναι χαμηλών τόνων άνθρωπος, οικογενειάρχης, αγωνιστής. Δουλεύει από μικρό παιδί, είναι αυτοδημιούργητος. Έχει μια καταπληκτική οικογένεια, έχει έναν γιο και δύο εγγονάκια. Λάτρης του αθλητισμού από μικρός, πρώτα ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο και στη συνέχεια μπήκε στον χώρο του τρεξίματος. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους συναθλητές του. Πηγαίνουμε σε πάρα πολλούς αγώνες μαζί, είτε σαν σύλλογος είτε οι δυο μας. Με ακούει πάρα πολύ σε αθλητικό επίπεδο, γιατί έχω εμπειρία λόγω πρωταθλητισμού. Τον αγαπάμε όλοι. Όπου πάμε σε όλους τους αγώνες πάντα τον χαιρετάνε, τον καμαρώνουν και είναι πρότυπο για όλους» τονίζει.

Ο Στέλιος Πρασσάς με τον Δήμαρχο Μαραθώνος κο Στέργιο Τσίρκα, τον Αντιδήμαρχο κο Ευάγγελο Κυπαρίσση και τον Πρόεδρο του Τελμησσού Νέας Μάκρης - Μαραθώνος κο Βλάση Καραβασίλη.

Στη συνέχεια προσθέτει: «Στην καθημερινή του ζωή είναι πάρα πολύ τυπικός. Προσέχει πάρα πολύ τη διατροφή του και φροντίζει να ξεκουράζεται. Δεν έχει χρειαστεί να πάει σε γιατρό, είναι υγιέστατος. Κάνει ήσυχη ζωή, όπως αρμόζει σε έναν αθλητή».

Το έργο του Τελμησσού Νέας Μάκρης - Μαραθώνος

Ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων «Τελμησσός Νέας Μάκρης - Μαραθώνος» ιδρύθηκε το 2006.

Όπως τονίζει ο κ. Καραβασίλης: «Το δρομικό κίνημα δεν ήταν καθόλου ανεπτυγμένο στην περιοχή πριν την ίδρυση του συλλόγου. Γενικότερα στην Ελλάδα δεν ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένο. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει ανάπτυξη και έχουμε κάνει συλλόγους και αγώνες».

«Έχουμε τη στήριξη της πολιτείας. Μας αγκαλιάζουν πάντα όπου πάμε και μας στηρίζουν και στις εκδηλώσεις που κάνουμε και στους αγώνες. Σαν σύλλογος διοργανώνουμε αγώνες είτε για ιστορικά τοπωνύμια εδώ στην περιοχή, είτε για κοινωνικούς/ φιλανθρωπικούς σκοπούς κλπ. Έχουμε δράση και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έχουμε διοργανώσει κι άλλους αγώνες για ήρωες, για ιστορικά τοπωνύμια και για κοινωνικό σκοπό. Είμαστε συνιδρυτικά μέλη της ομοσπονδίας μας» προσθέτει στη συνέχεια.

«Προσωπικά έχω συμβάλει στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του Μουσείου Μαραθωνίου Δρόμου που βρίσκεται στον Μαραθώνα. Είναι το μοναδικό μουσείο στον κόσμο που έχει κειμήλια από μεγάλους μαραθωνοδρόμους, πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες, και Έλληνες και ξένους. Ουσιαστικά, προσπαθώ να προωθώ τη μαραθώνια ιδέα και το μαραθώνιο πνεύμα σε όλο τον κόσμο και όλα τα συνεπάγωγα του μαραθωνίου δρόμου, λόγω της γενέτειράς μας».

«Η τοπική κοινωνία μας έχει αγκαλιάσει και μας στηρίζει. Την βοηθάμε και εμείς πολύ, όσον αφορά τον εθελοντισμό κλπ» υπογραμμίζει ο κ. Καραβασίλης.

Η σημασία του Αυθεντικού Μαραθωνίου

«Ο Κλασικός Μαραθώνιος αποτελεί μια μεγαλύτερη αθλητική οντότητα γιατί περνάει μηνύματα. Για μένα, ονομάζεσαι μαραθωνοδρόμος μόνο όταν τρέχεις την αυθεντική διαδρομή» αναφέρει ο κ. Καραβασίλης.

«Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα ο δικός μας μαραθώνιος από εκείνους του εξωτερικού. Είμαστε πάρα πολύ οργανωμένοι και εδώ βρίσκεται η πιο δύσκολη διαδρομή στον κόσμο. Εμένα με κερδίζει και η ιστορία. Ο μαραθώνιος ενώνει σαν άθλημα και δεν παύει να είναι το εθνικό μας άθλημα, διότι περνά μηνύματα ειρήνης, συμφιλίωσης και αγάπης. Ενώνει λαούς» σημειώνει.

Τέλος, στέλνει τη δική του συμβουλή στους αθλούμενους: «Το τρέξιμο και η ενασχόληση με το άθλημα αυτό θέλει πειθαρχία και σεβασμό στο σώμα σου. Είναι η πιο όμορφη ενασχόληση. Δεν θέλει πολλά έξοδα. Ένα ζευγάρι καλά παπούτσια, ένα σορτσάκι και καλή διάθεση. Φυσικά, καλή φυσική κατάσταση με προσεγμένη διατροφή».

«Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, το σίγουρο είναι ότι θα πετύχεις» καταλήγει.

Δείτε επίσης