Τη δεκαετία του ’60, στη διάρκεια του οικονομικού «θαύματος» της Ισπανίας, η Κόστα ντελ Σολ (Η Ακτή του Ήλιου) στην Ανδαλουσία μετατράπηκε σε αγαπημένο τουριστικό προορισμό της νότιας Ευρώπης. Στην αρχή έφτασαν στα εδάφη της με θέα τη θάλασσα οι απλοί πολίτες και σύντομα ακολούθησαν οι jet-setters, που ανακάλυψαν στη Μπαρμπέγια το νέο καλοκαιρινό παράδεισο. Το σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής επιτεύχθηκε με επιτυχία, αλλά είχε μεγάλο αντίτιμο, γράφει σχετικό δημοσίευμα της Guardian.

Όπως εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα ο Αντόνιο Ρομέρο, συγγραφέας και πρώην πολιτικός, ο οποίος μιλά ανοιχτά κατά της κυριαρχίας του οργανωμένου εγκλήματος στην περιοχή, «αυτή ήταν η συμφωνία των φρανκιστών». «Εσείς, οι εγκληματίες, ελάτε εδώ να χαλαρώσετε, μην κάνετε εγκλήματα και φέρτε μαζί τα χρήματα σας», συνεχίζει ο ίδιος εξηγώντας πως η ανδαλουσιανή αυτή πόλη μετατράπηκε σε βασικό προορισμό της παγκόσμιας εγκληματικής ελίτ.

Η Κόστα ντε Σολ αποτελεί το νότιο σύνορο του οργανωμένου εγκλήματος, μια έκταση που εκτείνεται από τη Μάλαγα έως την Εστεπόνα με τη Μαρμπέγια με τους 147.633 κατοίκους να αποτελεί την πρωτεύουσα της. Σύμφωνα με την ισπανική υπηρεσία πληροφοριών για την αντιτρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, αυτή τη στιγμή στην περιοχή υπάρχουν 113 μαφιόζικες ομάδες 59 διαφορετικών εθνικοτήτων, ανάμεσα τους Σέρβοι, Μαροκινοί και Ολλανδοί.

Η Κόστα ντελ Σολ προτιμάται από τους εκπροσώπους του οργανωμένου εγκλήματος, όχι μόνο για την καλή ζωή που προσφέρει, αλλά και επειδή προς το νότο συνδέεται μέσω της θάλασσας με το Μαρόκο, τον μεγαλύτερο παραγωγό χασίς στον κόσμο, ενώ μόλις μια ώρα μακριά με το αυτοκίνητο είναι το βασικό σημείο εισόδου της κοκαΐνης στην Ευρώπη, το λιμάνι Αλχεθίρας. Πέρα από την παραλιακή αυτή πόλη της επαρχίας Καδίθ βρίσκεται το βρετανικό έδαφος του Γιβραλτάρ, ένας φορολογικός παράδεισος που χωρίζεται από την Ισπανία με ένα συρματόπλεγμα. Αν σε αυτό συνυπολογιστεί το γεγονός ότι στα βουνά της Μάλαγα και της Γρανάδα καλλιεργείται το μεγαλύτερο τμήμα της ευρωπαϊκής μαριχουάνας, γίνεται απόλυτα κατανοητό, γιατί η Μαρμπέγια έχει γίνει το hot spot του οργανωμένου εγκλήματος.

Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται για μια νέα κατάσταση, τι είναι αυτό που έχει σήμερα προκαλέσει την ανησυχία των αρχών; Μέχρι πρόσφατα «το οργανωμένο έγκλημα ήταν στο μεγαλύτερο τμήμα του αόρατο στην περιοχή», δηλώνει στη Guardian ο Ρικάρντο Αλβάρεζ Οσόριο, δικηγόρος πολλών τοπικών μαφιόζων. «Πρόκειται για ανθρώπους πλούσιους, ζουν καλά και ξοδεύουν πολλά. Είναι αυτοί που μαζί με τους σεΐχηδες ανέπτυξαν τη Μαρμπέγια και κανείς δεν έχει πρόβλημα με αυτό», συνεχίζει ο ίδιος. Ωστόσο όπως έγραφε σε προηγούμενο άρθρο της η El Pais, οι ομάδες αυτές δεν είναι πλέον όπως στο παρελθόν, καθώς δεν έχουν την ίδια μορφή πυραμίδας και καμία «ηθική». Κάθε ομάδα έχει τη δική της εξειδίκευση. Για παράδειγμα, οι Γάλλοι φέρνουν χασίς από το Μαρόκο και οι Ιρλανδοί ελέγχουν τις εισαγωγές κοκαΐνης και όπλων.

Την ίδια ώρα νέες αντιπαλότητες γεννιούνται με αντιμαχόμενες συμμορίες από τη Σερβία και άλλες βαλκανικές χώρες, όπως επίσης και με ομάδες από την Ολλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία αλλά και τη ναπολιτάνικη Καμόρα της Ιταλίας. Οι πιο επικίνδυνες ομάδες στην Κόστα ντελ Σολ είναι πάντως οι βρετανικές συμμορίες από το Λίβερπουλ και το Μάντσεστερ που είναι ιδιαίτερα βίαιες και διαπληκτίζονται συχνά μέσα κι έξω από τη Μαρμπέγια.

Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί η πανδημία, που παγίδευσε τα μέλη των συμμοριών και καθυστέρησε τα εμπορεύματά τους στην περιοχή ρίχνοντας την τιμή του κιλού της κοκαΐνης από τα 33.000 ευρώ ανά κιλό στα 27.000 ευρώ, γίνεται απόλυτα κατανοητή η κλιμάκωση της βίας και των συγκρούσεων σ’ αυτήν τη γωνιά της Ισπανίας. Κι ενώ οι περισσότεροι επιρρίπτουν την ευθύνη στο χάσμα συμπεριφοράς και δραστηριοποίησης των μαφιόζων του χθες από τους εγκληματίες του σήμερα, οι κάτοικοι της περιοχής ξέρουν ότι είναι καταδικασμένοι να ζουν με το φόβο τους, «αφού ότι και να κάνουν οι αρχές τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, γιατί πολύ απλά τα λεφτά από τα ναρκωτικά κάνουν τον κόσμο να γυρίζει».

Πηγή: theguardian.com