Με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Μαρία Σπυράκη τάχθηκε υπέρ της έγκρισης του 4ου καταλόγου των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, στον οποίο περιλαμβάνονται οι αγωγοί East Med και IGB, ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη και η αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα

Απευθυνόμενη στην Επίτροπο Ενέργειας, Κάρντι Σίμπσον, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ τόνισε με έμφαση: «Tο φυσικό αέριο είναι το καύσιμο μετάβασης σε ενέργεια χωρίς άνθρακα και ζήτησε στήριξη της Ελλάδος, ώστε να διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές που θα εξασφαλίσουν επάρκεια προμηθειών για την απαραίτητη ενέργεια».

Και συνέχισε: «Μην πυροβολούμε σήμερα τα πόδια μας!», «να μην στερήσουμε από τις χώρες που δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες να προχωρήσουν στην μετάβαση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!»

Σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή τα τέσσερα έργα που έχουν σημασία για την Ελλάδα καθ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην 4η λίστα Projects of Common Interest , «είναι όλα έργα μετάβασης και σημαντικής γεωπολιτικής σημασίας». Καλύπτουν δε πρόσθεσε «την ασφάλεια του εφοδιασμού στην Ελλάδα και είναι απαραίτητο να γίνουν για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στον δρόμο προς την απολιγνιτοποίηση». Η κ. Σπυράκη τόνισε ακόμα ότι σημασία έχει οι υποδομές αυτές να χρησιμοποιηθούν και για υδρογόνο και για πράσινο φυσικό αέριο στην επόμενη φάση .

Στην απάντησή της η Επίτροπος Ενέργειας, αφού προανήγγειλε ότι σε 2 χρόνια και αφού αναθεωρηθούν τα κριτήρια θα δημιουργηθεί μια νέα 5η λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος,με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου . Κατέληξε δε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει ισχυρότερο λόγο στην διαδικασία επιλογής έργων από ότι οι προκατοχοί του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ