Επικροτεί την εκλογή της νέας Προέδρου Δημοκρατίας όχι μόνο γιατί η ίδια είναι γυναίκα και βρίσκεται σε μια νευραλγική θέση στις Βρυξέλλες, αλλά γιατί, όπως αναφέρει, η Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου στέλνει παντού το μήνυμα ότι η Ελλάδα αλλάζει, γυρίζει σελίδα και πως η θεσμική της  παρουσία αποτελεί «εγγύηση για τις σύγχρονες ευρωπαϊκές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα , το κράτος Δικαίου, ο σεβασμός στο Περιβάλλον, θα διαφυλάσσονται χωρίς εκπτώσεις».

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

Η Μαρία Σπυράκη, από τους πιο δυναμικούς ευρωβουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, παίρνει θέση για την ελληνο-τουρκική ένταση που συνεχίζεται με ευθύνη του Ερντογάν και δεν διστάζει να επικρίνει τη Γερμανία για τη στάση που κρατά.

Είστε ευρωβουλευτής, και μέχρι πριν λίγους μήνες ήσασταν εκπρόσωπος της Ν.Δ. Θα ήθελα με την ευκαιρία να σας ρωτήσω πώς είδατε την επιλογή της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για το ύπατο αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας. 

«Χειροκρότησα την επιτυχημένη δικαστή, τη μητέρα και τη γυναίκα που υπερασπίζεται τις ευρωπαϊκές αξίες και τις προσωπικές επιλογές της. Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει όλες τις δυνατότητες να στείλει ένα μήνυμα, ότι η Ελλάδα γίνεται πιο φωτεινή, πιο μοντέρνα, πιο ευρωπαϊκή ας μου επιτραπεί ο όρος. Η θητεία της κ. Σακελλαροπούλου είναι εγγύηση ότι οι σύγχρονες ευρωπαϊκές αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος Δικαίου, ο σεβασμός στο Περιβάλλον, θα διαφυλάσσονται χωρίς εκπτώσεις. Στην περίοδο που βιώνουμε στην Ευρώπη, αυτή η εγγύηση είναι στοιχείο σταθερότητας». 

Αναμφίβολα, οι σχέσεις μας με την Τουρκία χαρακτηρίζονται αυτή την περίοδο από ένταση, με ευθύνη της γειτονικής χώρας. Ωστόσο, όταν το θέμα ετέθη στον Αμερικανό πρόεδρο από τον κ. πρωθυπουργό, ο κ. Τραμπ τήρησε, θα λέγαμε, ίσες αποστάσεις. Πού οφείλεται αυτό, κατά τη γνώμη σας; Ήταν φιάσκο η επίσκεψη στο Λ. Οίκο, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ;

«Το αποτύπωμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ συμπυκνώνεται στην επιστολή Πομπέο. Οι ΗΠΑ, μέσω αυτής της επιστολής, αλλά και δηλώσεων που ακολούθησαν, εκφράζουν τη στήριξή τους στην Ελλάδα και διατυπώνουν την ανησυχία τους για τις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή. Από εκεί και πέρα, έχουμε μακρύ δρόμο. Το βέβαιο είναι πως στηριζόμαστε στο Διεθνές Δίκαιο και την αποτρεπτική μας ικανότητα. Ο μοναδικός τρόπος για να διευθετηθεί το θέμα των θαλασσίων ζωνών είναι η προσφυγή στη Χάγη. Μια τέτοια εξέλιξη όμως, δεν μπορεί να συμβεί σε συνθήκες έντασης στην περιοχή. Μένει να φανεί αν η Τουρκία μπορεί να εγκαταλείψει το ρόλο του διεθνούς ταραξία στην περιοχή και να αποδεχθεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». 

Επειδή είστε από τους ευρωβουλευτές που εργάζονται έχοντας κάνει πολύτιμα «lobby» για τη χώρα, ήθελα να σας ρωτήσω για ποιο λόγο η Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις αρνείται να πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας. 

«Η Ε.Ε. έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα και σε ό,τι αφορά την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, φθάνοντας μέχρι και σε πρόταση κυρώσεων σε εταιρίες και φυσικά πρόσωπα. Η Ε.Ε. επίσης, αποσαφήνισε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν παράγει αποτελέσματα. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά προβληματικό το γεγονός ότι στις ανακοινώσεις της Διάσκεψης του Βερολίνου αποφεύχθηκε η επανάληψη αυτής της διατύπωσης που αποτελεί μέρους του κεκτημένου. Συχνά, κράτη-μέλη, στην περίπτωση αυτή η Γερμανία, πυροβολούν τα πόδια της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. και αποδυναμώνουν τελικά και τη δική τους παρέμβαση». 

Ποια είναι η εικόνα της Ελλάδας σήμερα, στην Ευρώπη, έξι μήνες μετά τις εθνικές εκλογές που κέρδισε η Νέα Δημοκρατία; 

«Η Ελλάδα, πλέον, δεν είναι είδηση. Η κυβέρνηση της Ελλάδος ακολουθεί μια εμπροσθοβαρή μεταρρυθμιστική πολιτική που συμπίπτει με τις βασικές επιλογές της Ε.Ε. Δείτε το “Green Deal” και την απόφαση της κυβέρνησης να μην έχει η Ελλάδα ρεύμα από λιγνίτη έως το 2028. Είναι μια απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι στην πρωτοπορία της προσπάθειας όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την προσέλκυση πράσινων επενδύσεων και για τη δημιουργία χιλιάδων ποιοτικών θέσεων εργασίας που τις συνοδεύουν». 

Τι λένε οι συνάδελφοί σας από τα άλλα κόμματα της Ευρώπης για τον Έλληνα πρωθυπουργό; 

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν χρειάζεται συστάσεις στις Βρυξέλλες. Είναι ο πρωθυπουργός που νίκησε το λαϊκισμό χωρίς υποσχέσεις. Αυτό που λέμε συχνά στην Ευρωβουλή, στους συναδέλφους που παλεύουν με λαϊκιστικές κυβερνήσεις, είναι “κάν’ το όπως ο Κυριάκος…”».

Η Ε.Ε. είναι διατεθειμένη να βοηθήσει στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, έτσι ώστε να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα, από τη στιγμή μάλιστα που, απ’ ό,τι, φαίνεται θα υπάρχει κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος;

«Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δίνουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να θέτει το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων με αυξημένη αξιοπιστία. Ήδη γίνεται μια σοβαρή συζήτηση για μόνιμο μηχανισμό στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, που θα εξαρτάται από την επίδοση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Μέσα από τέτοια εργαλεία ,η πραγματική επίπτωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μπορεί και να περάσει σε δεύτερη μοίρα, καθώς απομένει μόλις μία διετία για να μειωθούν βάσει της συμφωνίας». 

Κατά τη γνώμη σας, από τι έχει ανάγκη σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

«Κάθε βήμα μικρό ή μεγαλύτερο πρέπει να εξηγείται στους πολίτες από τους αρμόδιους υπουργούς. Οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αδειανό πουκάμισο, είναι ο δρόμος για να βελτιώσουμε το παρόν και το μέλλον. Το όφελος μοιράζεται σε όλους. Καμία αλλαγή μικρή ή μεγαλύτερη δεν προχώρησε χωρίς τους πρωταγωνιστές της. Οφείλουμε απέναντι στο φόβο των πολιτών για φημολογούμενες απώλειες, να προτάξουμε το μέλλον που ονειρεύονται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους». 

Από την Έντυπη Έκδοση