Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ίμρα Χαν που δήλωσε στη Βουλή ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν πέθανε σαν “μάρτυρας”! Ο άνθρωπος που θεωρήθηκε «εγκέφαλος» της επίθεσης στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 σκοτώθηκε στις 2 Μαΐου 2011 στο κρησφύετό του στο Αμποταμπάντ.

«Οι Αμερικάνοι ήρθαν στο Αμποταμπάντ και σκότωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Πέθανε μάρτυρας», δήλωσε ο Χαν μιλώντας χθες (25.06.2020) στη Βουλή, όπου αναφέρθηκε στις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ του Πακιστάν και των ΗΠΑ, μετά από την αμερικανική επιδρομή.

«Μετά από αυτό όλος ο κόσμος μας πρόσβαλε (…) Ο σύμμαχός μας σκότωσε κάποιον μέσα στη χώρα μας, χωρίς καν να μας ενημερώσει», συνέχισε ο Χαν, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «ταπεινωτικό» για πολλούς Πακιστανούς.

Μέλη της αντιπολίτευσης και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμέσως αντέδρασαν, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους.

«Ο Ίμραν Χαν παραποίησε την ιστορία δηλώνοντας ότι ο Οσάμα μπιν Λάντεν είναι μάρτυρας», σχολίασε ο Χαουάζα Ασίφ, υπουργός Εξωτερικής στην προηγούμενη κυβέρνηση, μιλώντας επίσης στη Βουλή.

«Οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο μάχονται κατά των διακρίσεων που υφίστανται εξαιτίας της πρόσφατης τρομοκρατίας. Και ο πρωθυπουργός μας επιδεινώνει την κατάσταση χαρακτηρίζοντας τον Οσάμα μπιν Λάντεν μάρτυρα του Ισλάμ», έγραψε στο Τwitter η Μίνα Γκαμπίνα, υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι μάρτυρες τιμώνται στο Ισλάμ. Ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως για τους ανθρώπους που σκοτώνονται υπερασπιζόμενοι τη θρησκεία τους.

Επί χρόνια το Πακιστάν αρνούνταν επισήμως ότι γνώριζε ότι η ιδρυτής της αλ Κάιντα κρυβόταν στο έδαφός του. Όμως το 2019 ο Χαν στη διάρκεια ταξιδιού του στις ΗΠΑ είχε δηλώσει ότι η υπηρεσία Πληροφοριών του πακιστανικού στρατού είχε δώσει στην Ουάσινγκτον κάποια στοιχεία που την οδήγησαν στον εντοπισμό του μπιν Λάντεν.

Ο Άσαντ Ντουράνι, πρώην διευθυντής της υπηρεσίας αυτής, είχε επίσης δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera το 2015 ότι η υπηρεσία του γνώριζε μάλλον πού κρυβόταν ο μπιν Λάντεν και ήλπιζε να χρησιμοποιήσει την πληροφορία αυτή για να λάβει ανταλλάγματα.