Είναι αλήθεια ότι, ως Έλληνες, δεν μας είναι δύσκολο να προκαλούμε από τη μία στιγμή στην άλλη μπάχαλο και να εντάσσουμε τους εαυτούς μας μέσα σε αυτή τη συνθήκη. Αμέσως μετά, ακαριαία, ξεκινούν οι αντιδράσεις για το: “μπάχαλο που επικρατεί”, το οποίο όμως κανείς ποτέ δε λέει πώς προκλήθηκε.

Αυτή την ώρα ζούμε λοιπόν τις υπέρμετρες αντιδράσεις για την υποχρεωτική χρήσης της μάσκας, οι οποίες πατάνε -ούτε λίγο ούτε πολύ- σε μία λογική που παραπέμπει στο αγαπημένο στην Ελλάδα σκεπτικό σε αυτές τις περιπτώσεις. “Ζούμε σε δικτατορία”. Τι σημασία έχει στ’ αλήθεια ότι οι επιστήμονες εισηγήθηκαν τα μέτρα που η κυβέρνηση αποφάσισε λογικά να λάβει, πόσο σημαντικό είναι άραγε, για όλους εκείνους που φωνάζουν, ότι καθημερινά πεθαίνουν άνθρωποι σε όλα τα σημεία του πλανήτη, εξαιτίας της μετάδοσης του κορωνοϊού; Η διαφωνία, διαφωνία και η φωνή, φωνή!

Γονείς, μάλιστα γονείς, αρνούνται να φορέσουν στα παιδιά τους μάσκα, διότι : “Το σχέδιο είναι οικονομικό και θέλουν κάποιοι να αποκομίσουν οικονομικό όφελος”, ή “Πρόκειται για επίθεση στην παγκόσμια οικονομία από τους Κινέζους, που διέσπειραν εσκεμμένα τον ιο”.

Μα, ακόμα και έτσι εάν είναι, ακόμη κι αν όλο αυτό σχεδιάστηκε σ’΄ένα εργαστήριο από τρελούς επιστήμονες με στραβά και γουλρωμένα μάτια, το αποτέλεσμα αυτού του… σχεδιασμού είναι ότι πεθαίνουν άνθρωποι ασταμάτητα.

Εμείς όμως εκεί! Κι αφού ξεπεράσαμε το πρώτο κύμμα αντιδράσεων με αναφορές στο πολίτευμα της δημοκρατίας και τους οικονομικούς κολοσσούς του πλανήτη, περάσαμε στο δεύτερο, που έχει να κάνει με την υγεία των παιδιών. Την καρδιά τους, την οξυγόνωση του οργανισμού, την ψυχολογία τους. Τι σημασία έχει που οι λοιμωξιολόγοι διαβεβαιώνουν ότι η υγεία των μαθητών δεν έχει καμία επίπτωση από τη χρήση της μάσκας; Δεν ξέρουν αυτοί… Ή ξέρουν, ωστόσο κατευθύνονται από… σκοτεινά συμφέροντα.

Ο κόσμος στο σύνολό του κατοικείται από ανθρώπους με γνώση, κρίση, ασφαλώς και γνώμη. Η Ελλάδα ωστόσο είναι μία χώρα που, ανεξαρτήτως γνώσης και κρίσης, έχει να προσφέρει στην ανθρωπότητα πολίτες πάνω απ΄όλα με άποψη (την οποία απαιτουν να επιβάλλουν κιόλας…) για όλα τα ζητήματα. Πολίτες που συστήνουν ομάδες, λέσχες και ιδρύουν ενώσεις, καταρχήν επειδή διαφωνούν. Επειδή δεν τους ρωτήσαμε και εκείνους για τον τρόπο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε, προκειμένου να μείνουμε ζωντανοί. Διαφωνούν, ακόμη κι αν αυτή η διαφωνία τους ελοχεύει ζήτημα επιβίωσης. Ποιος ασχολείται όμως βρε αδελφέ με την υγεία του κόσμου, εάν έχουμε την ευκαιρία να καταθέσουμε δημόσια την (αντίθετη) γνώμη μας;

Κι αν στη συγκεκριμένη περίπτωση της πανδημίας δεν στέκει προφανώς κανένα πολιτικό επιχείρημα (καθώς η πλειοψηφία της κοινωνίας συμφωνεί με τους κανόνες που έχουν τεθεί για το υγειονομικό πρωτόκολλο), παρ ‘ όλα αυτά ανακαλύπτουμε εν συνεχεία θεωρίες συνομωσίας. Προσευχηθείτε λοιπόν. Καλά να είμαστε να συζητάμε τέτοιες θεωρίες, καμία αντίρρηση. Για να διαφωνείτε πάντως πρέπει να είστε και να είμαστε εδώ…