Ελλάδα

Μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Μυτιλήνης «τα έβαλαν» με... εξωγήινους!

Το σχολείο κατέκτησε το πρώτο βραβείο στον πανελλαδικό Διαγωνισμό «Διαστημικές Εικόνες και Καλλιτεχνικές Εκφράσεις 2019-2020» της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

trito_gel_mytilene

Το πρώτο βραβείο στον πανελλαδικό Διαγωνισμό «Διαστημικές Εικόνες και Καλλιτεχνικές Εκφράσεις 2019-2020» της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών κατέκτησε το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, με την ταινία επιστημονικής φαντασίας που εξηγεί πώς το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «Από την γη στη Σελήνη» και οι απόψεις του Βενιαμίν του Λέσβιου συνέβαλαν ώστε να αποτραπεί μια εισβολή εξωγήινων στη Γη κατά τον 19ο αιώνα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το stonisi.gr, οι μαθήτριες απέδειξαν παράλληλα ότι η Φυσική μπορεί να συνδυαστεί με την λογοτεχνία, το σχέδιο, τους κοινωνικούς αγώνες, το πνεύμα και τα φιλοσοφικά και κοινωνικά ρεύματα της εποχής. Αλλά και με το μοντάζ, τη σκηνοθεσία αλλά και την μετατροπή σχεδίων από το χαρτί σε ηλεκτρονικά μέσα, τα εργαλεία σχεδίασης και πάρα πολλά άλλα.

«Θεωρήσαμε σαν πρόκληση να πάρουμε μέρος στον διαγωνισμό μια και το σχολείο μας είχε λάβει μέρος σε πολλούς ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς σχετικούς με το διάστημα και θέλαμε να συνεχίσουμε αυτήν την παράδοση» λένε στην «Π» οι 10 μαθήτριες της νικήτριας σχολικής ομάδας: Αβδελέλλη Άννα, Γεωργιτζίκη Βιβή, Γιαννίκου Μαρία, Αγιασώτη Μαρία, Αγκοπιάν Μαρία Αγκοπιάν Στρατούλα, Γκριτζιώτου Μαρία, Θεοδοσίου Νίκη, Λούκου Ταξιαρχούλα, Μυρωδέλη Σοφία.

Με αφορμή την εξιστόρηση των γεγονότων παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ιουλίου Βερν, οι επιστημονικές αναζητήσεις του 19ου αιώνα, η πόλη της Μυτιλήνης, το σχολείο, ενώ έγιναν αναφορές σε προβλήματα γενικότερα της εποχής μας, επεσήμανε από την πλευρά του ο επιβλέπων καθηγητής της ομάδας, Γιώργος Κοντέλλης.

Αναφορικά με τις επιστημονικές έρευνες του 19ου αιώνα η ομάδα επέλεξε να βασιστεί και να αναδείξει το διασωθέν συγγραφικό έργο του Βενιαμίν του Λεσβίου που γεννήθηκε στο Μεγαλοχώρι της Λέσβου και δίδαξε στη Σχολή Κυδωνιών μαθηματικά, φυσική, ηθική και μεταφυσική.

Ο Βενιαμίν o Λέσβιος ήταν εκπρόσωπος του νεοελληνικού Διαφωτισμού, μοναχός και λόγιος, μυημένος στη Φιλική Εταιρεία και πολιτικός κατά την ελληνική επανάσταση. Ηγετική μορφή της ελληνικής παιδείας στην καμπή του 18ου αιώνα και την αρχή του 19ου, ενώ μπορεί να θεωρηθεί το σημαντικότερο φιλοσοφικό πνεύμα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Υπήρξε φορέας μιας κυρίαρχης ευρωπαϊκής πολιτισμικής κίνησης, όπως ήταν ο Διαφωτισμός, του οποίου η διείσδυση στον ελληνικό και στον βαλκανικό χώρο βρισκόταν τότε στην κορύφωσή της, αναφέρουν οι μαθήτριες.

Ο Βενιαμίν έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τις νεωτερικές ιδέες του, που σκανδάλισαν με τον αιρετικό χαρακτήρα, όπως το «Πανταχηκίνητον», που, όπως το προσδιόρισε ο ίδιος ονομάζεται «η εισροή και εκροή αυτού είναι ανάλογος με τον σωρό του σώματος». Με βάση τις ιδέες που διατυπώνει ο Βενιαμίν στη «Φυσική» και στη «Μεταφυσική» του, συμπεραίνεται ότι το «Πανταχηκίνητον» προτείνεται, με τολμηρή φαντασία, ως η αιτία όλων των φαινομένων, φυσικών και ψυχικών.

Φυσική και καλές τέχνες


Δείτε επίσης