Νέο πανδημικό «κύμα» μετά τις γιορτές φέρνει η «Όμικρον»;

Η μετάλλαξη Όμικρον είναι η πιο μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού και στο πέρασμα της μολύνει ακόμα και ανθρώπους που είχαν επαναμολυνθεί στο παρελθόν.

Σύμφωνα με κείμενο που δημοσίευσαν επιστήμονες στους Financial Times, αυτό έχει προκαλέσει ιδιαίτερο προβληματισμό στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα.

Ο επιδημιολόγος του Imperial College του Λονδίνου, Νιλ Φέργκιουσον ισχυρίζεται ότι κατά την τελευταία εβδομάδα περίπου το 10% με 15% των κρουσμάτων της Όμικρον αφορούσε σε περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν ήδη περάσει κορωνοϊό και ξανανοσούν.

Τα επίσημα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο, του UK Health Security Agency, αναφέρονται σε 270.000 (268.517) επαναμολύνσεις στην Αγγλία, ενώ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Ιανουαρίου οι σχετικές περιπτώσεις ανήλθαν σε σχεδόν 60.000 (59.783).

Οι συγκεκριμέμες επαναμολύνσεις-επανανοσήσεις παρουσιάζονται σε ανθρώπους που είχαν στο παρελθόν περάσει άλλη μετάλλαξη του Sars-Cov-2.

Σύμφωνα με το άρθρο, δεν έχει υπάρξει ακόμα ασθενής που πέρασε Όμικρον και ξαναπερνάει Όμικρον. Υπάρχουν επιστήμονες ωστόσο που εκτιμούν πως κι αυτό είναι απλώς ζήτημα χρόνου μέχρι να το δούμε να συμβαίνει, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της εν λόγω μετάλλαξης αλλά και του γεγονότος ότι εκείνη καταφέρνει να «παρακάμπτει» τα τείχη προστασίας και ανόσιας.  

Για να έχουμε καλύτερη εικόνα, θα πρέπει να περάσουν περίπου έξι μήνες, σύμφωνα με τον Κίνγκστον Μιλς, καθηγητή πειραματικής ανοσολογία στο Trinity College του Δουβλίνου, ο οποίος εκτιμά ότι όσοι νόσησαν με Όμικρον υπάρχει περίπτωση να ξανανοσήσουν εάν είναι ανεμβολίαστοι.

Οι επαναμολύνσεις, ωστόσο δείχνουν πως είναι πιο ηπιες, σε σχέση με την αρχική μόλυνση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι επαναμολύνσεις φαίνεται πως είναι περισσότερο συχνές στα παιδιά.

Με πληροφορίες από Financial Times