Με 4 κινήσεις παίρνετε καλύτερη σύνταξη | epidoma 800 eyro

Ασφαλιστικά «μυστικά» μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερη και μεγαλύτερη σύνταξη, αρκεί μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες να κάνουν εγκαίρως τις σωστές κινήσεις. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το επόμενο τρίμηνο, καθώς συμφέρει η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για να αποφευχθεί η αύξηση των ορίων ηλικίας από το 2022.

Η «Βραδυνή της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα έναν αναλυτικό οδηγό για τους ασφαλισμένους που θέλουν να επιταχύνουν τη συνταξιοδότησή τους και, παράλληλα, να διασφαλίσουν ότι θα εισπράξουν καλύτερη σύνταξη. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

1. Επιλογή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας (ρύθμιση που αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους).

2. Αξιοποίηση πλασματικών ετών για την ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε μία ευρεία «γκάμα» πλασματικών ετών, όπως για παράδειγμα το χρόνο για τα τέκνα, τις σπουδές, τα κενά ασφάλισης αλλά και τη στρατιωτική θητεία των ανδρών.

3. Διασφάλιση ευνοϊκών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης με το «κλείδωμα» δικαιώματος μέχρι το τέλος του έτους. Στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι δεν προλάβουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, τότε θα μπορέσουν να πάρουν πλήρη σύνταξη στα 67 έτη ή εναλλακτικά στα 62 έτη, με 40, ωστόσο, χρόνια ασφάλισης.

4. Έξοδος στη σύνταξη, ακόμα και με οφειλές. Η πόρτα εξόδου ανοίγει για οφειλέτες των Ταμείων που χρωστάνε έως 20.000 ευρώ (6.000 ευρώ για τον ΟΓΑ). Να σημειωθεί εδώ πως το ποσό της οφειλής παρακρατείται σε δόσεις. Πάντως. και όσοι χρωστάνε υψηλότερα ποσά μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Ειδικότερα. μπορούν να εξοφλήσουν το ποσό άνω των 20.000 ευρώ (6.000 ευρώ για τον ΟΓΑ). και στη συνέχεια η καταβολή του υπόλοιπου ποσού να γίνει σε δόσεις.

Σε αναμονή του ΣτΕ για τα αναδρομικά

Στάση αναμονής κρατούν δύο εκατ. συνταξιούχοι, καθώς εκκρεμεί η έκδοση της δικαστικής απόφασης για τα αναδρομικά σε επικουρικές συντάξεις και Δώρα (από τις περικοπές στη μνημονιακή περίοδο). Ειδικότερα, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει ήδη εξεταστεί η προσφυγή συνταξιουχικών ενώσεων και εκκρεμεί η σχετική απόφαση.

Μία θετική έκβαση της υπόθεσης θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή έως 2,5 δισ. ευρώ. Πάντως, στην περίπτωση που η νέα δικαστική απόφαση δικαιώσει τους συνταξιούχους, η καταβολή των χρημάτων θα πάει για το 2022.

Τέλος, να σημειωθεί πως προχώρησε η καταβολή των αυξήσεων και των αναδρομικών σε συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Η αρχή έγινε από τους νέους συνταξιούχους, και στη συνέχεια η «σκυτάλη» πέρασε στους παλιούς συνταξιούχους.

Επιλογή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας

Υψηλότερη σύνταξη μπορούν να εξασφαλίσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, εφόσον στραφούν στις πιο «ακριβές» ασφαλιστικές κατηγορίες. Βέβαια, η τελική απόφαση είναι σε άμεση συνάρτηση με το εισόδημα και δεν είναι μία απόφαση που μπορεί να ληφθεί εν θερμώ, καθώς πρέπει να ζυγιστούν όλα τα δεδομένα (και να υπολογιστεί ο χρόνος απόσβεσης των «επιπλέον» χρημάτων που θα καταβληθούν).

Υπενθυμίζεται πως η ασφαλιστική κατηγορία που επιλέγεται από την 1η Ιανουαρίου 2020 και εφεξής, λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του μέσου όρου συνταξίμων αποδοχών επί των οποίων θα υπολογισθεί το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης. Αναλυτικά το μηνιαίο ποσό συντάξιμων αποδοχών που λαμβάνεται υπόψη καθορίζεται ανά κατηγορία ως εξής:

– Για την 1η ασφαλιστική κατηγορία σε 775 ευρώ για κάθε μήνα ασφάλισης

 – Για τη 2η ασφαλιστική κατηγορία σε 930 ευρώ για κάθε μήνα ασφάλισης

– Για την 3η ασφαλιστική κατηγορία σε 1.180 ευρώ για κάθε μήνα ασφάλισης

– Για την 4η ασφαλιστική κατηγορία σε 1.485 ευρώ για κάθε μήνα ασφάλισης

– Για την 5η ασφαλιστική κατηγορία σε 1.845 ευρώ για κάθε μήνα ασφάλισης

– Για την 6η ασφαλιστική κατηγορία σε 2.500 ευρώ για κάθε μήνα ασφάλισης.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»