Με εκβιασμό από την Τουρκία το μνημόνιο με τη Λιβύη | 4587332


Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Ελλάδα διαθέτει στοιχεία και φωτογραφίες που αποδεικνύουν την παράνομη μεταφορά όπλων από την Τουρκία στην Τρίπολη της Λιβύης. Η Αθήνα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζει να ζητήσει ευρωπαϊκές κυρώσεις, αλλά δεν θέλει να προκαλέσει κάτι που θα βλάψει τον λιβυκό λαό.

Δεν αναγνωρίζουμε casus belli από την Τουρκία

Αναφορικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι δεν υφίσταται στο διεθνές δίκαιο νομικό επιχείρημα τύπου casus belli και ως εκ τούτου, αγνοείται από την ελληνική διπλωματία. Παράλληλα, η Αθήνα δηλώνει ικανοποιημένη από την καταδίκη των τουρκικών ενεργειών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα δεν επέλεξε την κλιμάκωση με την Τουρκία

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας οφείλεται αποκλειστικά στις κινήσεις της Άγκυρας και τονίζουν ότι η Αθήνα επιθυμεί κλίμα συνεννόησης και επιδιώκει να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει την επόμενη εβδομάδα κύκλο επαφών σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία ενώ στις 20 Δεκεμβρίου θα επισκεφθεί τη Ρώμη για συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του.

Η Τουρκία είναι παραβάτης εξ επαγγέλματος

Αναφορικά με τις κινήσεις της Τουρκίας μετά την σύναψη της συμφωνίας με την κυβέρνηση της Λιβύης, οι διπλωματικές πηγές σχολιάζουν ότι η Άγκυρα συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως «παραβάτης εξ επαγγέλματος» και χαρακτηρίζουν λανθασμένη την στρατηγική της Τουρκίας να επιχειρεί μέσω παράνομων ενεργειών να αποκομίσει οφέλη.

Υπέρ των ΜΟΕ η Ελλάδα

Ταυτόχρονα η Αθήνα διαμηνύει ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης αλλά και της επανέναρξης του διαλόγου ανάμεσα στα δύο υπουργεία Εξωτερικών.