Με ένα πανκ ροκ τραγούδι η Άνγκελα Μέρκελ αποχαιρετά την καγκελαρία της Γερμανίας | merkel1 scaled

Στη διάρκεια των τεσσάρων θητειών της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία της Γερμανίας, πολλά είναι τα επίθετα που της έχουν αποδοθεί, τόσο από συναδέλφους της όσο και από τους πολίτες ολόκληρης της Ευρώπης. Ισχυρή, άτεγκτη αλλά και διστακτική είναι μόνο μερικά από αυτά, ενώ σήμερα στο παρά ένα της επίσημης αποχώρησης της προστίθεται και αυτό της απρόβλεπτης. Γιατί πως μπορεί να εξηγήσει κάποιος ότι η συντηρητική και σοβαρή Γερμανίδα καγκελάριος επέλεξε ένα πανκ ροκ τραγούδι για την τελετή αποχώρησής της.

Όπως γράφει σχετικό άρθρο της εφημερίδας Guardian, την Πέμπτη η Μέρκελ θα τιμηθεί με τον στρατιωτικό χαιρετισμό στον χώρο έξω από το υπουργείο Άμυνας, καθώς ο διάδοχος της, ο Όλαφ Σολτς, ετοιμάζεται να ορκιστεί καγκελάριος την επόμενη εβδομάδα. Φυσικά λόγω του κορωνοϊού και της περιβόητης μετάλλαξης Όμικρον, η τελετή Großer Zapfenstreich θα είναι πιο περιορισμένη απ’ ό,τι συνήθως, με μόλις 200 παριστάμενους.
Ακριβώς όπως συνέβη και με τους προκατόχους της, η απερχόμενη καγκελάριος επέλεξε τρία τραγούδια που θα εκτελέσει η στρατιωτική μπάντα κατά τη διάρκεια της τελετής. Σε αντίθεση όμως με τους Γκέρχαρντ Σρέντερ και Χέλμουτ Κολ, που επέλεξαν συμβατικούς και πομπώδεις μουσικούς αποχαιρετισμούς, όπως για παράδειγμα το My Way του Φρανκ Σινάτρα και η Ωδή στη Χαρά του Μπετόβεν, η Μέρκελ αιφνιδίασε άπαντες τους πολίτες με τις απροσδόκητες μουσικές επιλογές της.

Με ένα πανκ ροκ τραγούδι η Άνγκελα Μέρκελ αποχαιρετά την καγκελαρία της Γερμανίας | one 3 1

Η πρώτη της επιλογή είναι το «Großer Gott, wir loben Dich», ένας δημοφιλής χριστιανικός ύμνος του 18ου αιώνα, που αποτελεί αναφορά στην ανατροφή της ως κόρη Προτεστάντη πάστορα, αλλά και στη θρησκευτική πολιτική της ταυτότητα ως εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU). Η δεύτερη επιλογή της, το «Für mich soll’s rote Rosen regnen» της Χίλντεγκαρντ Κνεφ, είναι ένα νοσταλγικό κομμάτι για τις εφηβικές φιλοδοξίες και τη νεανική αλαζονεία, το οποίο όμως κλείνει περιπαικτικά το μάτι στους απανταχού αμφισβητίες για όλους τους λόγους και με κάθε αιτία με στίχους όπως «δεν μπορώ να συμμορφωθώ, δεν μπορώ να τα καταφέρω, θέλω πάντα να κερδίζω». Ωστόσο, το τραγούδι που έκανε τους αναλυτές να μιλούν για κρυμμένα νοήματα και κρυφά μηνύματα είναι το Du hast den Farbfilm vergessen της Νίνα Χάγκεν.

Το τραγούδι, που ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1974, έγινε επιτυχία στα ποπ τσαρτς της Ανατολικής Γερμανίας, προτού η Χάγκεν περάσει στην άλλη πλευρά του Σιδηρούν παραπετάσματος, όπου μυήθηκε στην υποκουλτούρα του Λονδίνου και έγινε το πανκ σύμβολο της Δυτικής Γερμανίας της δεκαετίας του ’80. Με τους στίχους του να φέρουν την υπογραφή του Κουρτ Ντέμλερ, το κομμάτι αυτό αποτελεί έναν οργισμένο θρήνο που επιπλήττει τον σύντροφο της Χάγκεν, Μίκαελ, ο οποίος στις διακοπές τους στο Χίντενζεε πήρε ασπρόμαυρο φίλμ, με αποτέλεσμα «κανείς να μην πιστεύει πόσο όμορφα ήταν εδώ».

Με ένα πανκ ροκ τραγούδι η Άνγκελα Μέρκελ αποχαιρετά την καγκελαρία της Γερμανίας | two 3
ελετή angela-merkel-l39ovni-politique-by-marion-van-renterghem-financial-times.jpg

Παρότι δεν λογοκρίθηκε, το τραγούδι θεωρήθηκε από τους μουσικόφιλους της εποχής ως μια συγκεκαλυμμένη επίκριση του σοσιαλισμού και της μουντής και άχρωμης καθημερινότητάς του όπου, μεταξύ άλλων, τα έγχρωμα φιλμ ήταν σπάνια. Κάποιοι σχολιαστές εκτιμούν ότι η απερχόμενη καγκελάριος χρησιμοποιεί το παλιό αυτό τραγούδι για να στείλει ένα μήνυμα δυσαρέσκειας στους άνδρες συναδέλφους της που παραμελούν τα καθήκοντά τους.