«Αν συνεχίσουμε έτσι, σύντομα θα έχουμε πάνω από 1.000-2.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα», τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, μιλώντας στο Θέμα 104,6 είπε: «Αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί με την εφαρμογή των μέτρων και εάν αυτό δεν μπορούμε να το πετύχουμε, η πρόταση μας είναι να πάμε στο απλό και εφαρμόσιμο μέτρο φοράω μάσκα όταν βγαίνω από το σπίτι μου».

Ενώ πρόσθεσε: «Bάσει των μοντέλων που “τρέχει” ομάδα μου, με την τήρηση των μέτρων στο τέλος Νοέμβριου και όλο τον Δεκέμβριο θα είμαστε σε μια τάξη μεγέθους 170-180 κρουσμάτων την ημέρα παρά τις ψυχρές συνθήκες».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η χρήση μάσκας παντού είναι ένα απλούστατο μέτρο που πολλές χώρες το εφαρμόζουν.

«Αν θέλουμε, δε, να έχουμε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων θα χρειαζόμασταν πιο αυστηρά μέτρα όπως το locκdown», είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Επικαλούμενος το μοντέλο που έχει αναπτύξει η σχολή Λοιμωδών Νόσων του Λονδίνου στηριζόμενη σε δεδομένα από όλες τις χώρες τα πραγματικά κρούσματα στην κοινότητα είναι 4 ή 5 φορές πάνω από αυτά που ανακοινώνονται.

Εξήγησε, τέλος, ότι «ο λόγος πραγματικά προς επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλάζει με τον χρόνο γιατί αλλάζουν τα δεδομένα, η ανίχνευση ο αριθμός των τεστ».