Με το Ισλαμικό Κράτος φέρεται να συνδέεται ο 18χρονος Αμπουλάκ Ανζόροβ που αποκεφάλισε τον καθηγητή Σαμουέλ Πατί την Παρασκευή στο Παρίσι.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, o ισλαμιστής έστειλε φωτογραφίες του κομμένου κεφαλιού του θύματός του στα κανάλια του Telegram του ISIS στην Τσετσενία. Επιπλέον, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Ζαν-Φρανσουά Ρικάρ, η θετή αδελφή του δράστη της δολοφονικής επίθεσης είχε ταξιδέψει στη Συρία πριν από 6 χρόνια, προκειμένου να ενταχθεί στους τζιχαντιστές.

Ο εισαγγελέας υπογράμμισε ότι ο 18χρονος πήγε στο σχολείο που δίδασκε ο Πατί και ζήτησε από μαθητές να του υποδείξουν ποιος ήταν ο εκπαιδευτικός που είχε δείξει τα σκίτσα του Μωάμεθ κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Ο καθηγητής είχε φροντίσει να αλλάξει τη διαδρομή που χρησιμοποιούσε για να μεταβεί στο σχολείο, καθώς δεχόταν απειλές ήδη 10 ημέρες πριν από τη δολοφονία του.

Συγκεκριμένα, ενώ πήγαινε στη δουλειά του μέσα από ένα παρκάκι, τις τελευταίες ημέρες επέλεγε πιο πολυσύχναστους δρόμους.

Ο πατέρας ενός 13χρονου μαθητή είπε στο Reuters ότι ο Πατί είχε καλέσει τους Μουσουλμάνους μαθητές να φύγουν από την αίθουσα πριν να δείξει τα επίμαχα σκίτσα από το περιοδικό Charlie Hebdo.

Ωστόσο, κατα λάθος κάποιος παρέμεινε και ενημέρωσε τους Μουσουλμάνους γονείς του οι οποίοι υπέβαλαν επίσημη καταγγελία για τον 47χρονο εκπαιδευτικό.

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε η συμπεριφορά του μετά τον αποκεφαλισμό. Ο δράστης δημοσίευσε στο Twitter φωτογραφία του πτώματος του καθηγητή, συνοδευόμενη από ένα μήνυμα που αναλάμβανε την ευθύνη για τον φόνο.

Έπειτα από λίγα λεπτά, η αστυνομία τον πυροβόλησε και τον σκότωσε στο προάστιο Κονφλάν Σεντ Ονορίν.

Η ανάρτηση αφαιρέθηκε γρήγορα από το Twitter, το οποίο ανέφερε ότι ανέστειλε τον λογαριασμό επειδή παραβιάζει την πολιτική της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι ο δράστης ζούσε στο Εβρέ και δεν ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες, όπως είπε ο Ρικάρ στη συνέντευξη Τύπου.