Σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται σήμερα (12 Μαρτίου) στην αγορά ομολόγων. Παρόλο που στην αγορά κυριάρχησαν οι πωλήσεις, το σκηνικό σαφώς δεν θυμίζει τις προηγούμενες ημέρες.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,49% από 1,69% που κυμαίνονταν χθες, η απόδοση του 5ετους κατέγραψε μεγαλύτερη υποχώρηση στο 1,07% από το 1,56% από και του 15ετούς ομολόγου στο 1,57% από 1,94%.

Οι επενδυτές τόσο στη εγχώρια αγορά όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, τήρησαν σήμερα στάση αναμονής εν όψει των ανακοινώσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύριο, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Σύμφωνα πάντως με δημοσίευμα του Bloomberg, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι εάν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση τότε ο κίνδυνος κατάρρευσης μέρους της οικονομικής δραστηριότητας, όπως συνέβη το 2008, αυξάνεται σημαντικά.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 70 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 66 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 10ετές ομόλογο με 18 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,495 από 1,69% χθες έναντι -0,75% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να υποχωρήσει στο 2,19% από 2,49% χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1270 δολ.

Η Ιρλανδική Κυβέρνηση ενέκρινε ήδη πακέτο μέτρων ύψους 3,1 δισ. ευρώ. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1330 δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ