Μετά την αποκάλυψη ότι ο παρουσιαστής Μένιος Φουρθιώτης απέκτησε ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ (Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών) χωρίς… να είναι μέλος της, με αποτέλεσμα το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων να του υποβάλει μήνυση, τώρα διαπιστώνεται ότι είχε εξασφαλίσει και ταυτότητα αστυνομικού συντάκτη, προσκομίζοντας στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απλώς μια βεβαίωση του ΕΔΟΕΑΠ, του φορέα υγείας και επικουρικής ασφάλισης των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης. Μάλιστα ο παρουσιαστής φέρεται βάσει του εγγράφου να είσαι ασφαλισμένος από την 1η Δεκεμβρίου του 2017.

Το συγκεκριμένο έγγραφο, που έχει ημερομηνία 20 Οκτωβρίου 2020, βεβαιώνει ότι «ο Μαίανδρος Γεώργιος Φουρθιώτης είναι ασφαλισμένος στον ΕΔΟΕΑΠ από 1/12/2017» και λίγο πιο κάτω αναφέρει πως «η βεβαίωση αυτή χορηγείται, έπειτα από αίτησή του, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για διαπίστευση και στο Αρχηγείο της Ελλάς» όπως τονίζει επί λέξει (και όχι ΕΛ.ΑΣ.). Το ζήτημα είναι ότι ο εν λόγω φορέας αφορά μονάχα την επικουρική ασφάλιση και την περίθαλψη των δημοσιογράφων και όχι τη χορήγηση βεβαίωσης για την έκδοση διαπίστευσης σε υπουργεία και σε αυτό αν μη τι άλλο θα πρέπει να λάβει θέση ο ίδιος ο ΕΔΟΕΑΠ προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Το ίδιο το Γραφείο Ενημέρωσης και Επικοινωνίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ενημέρωσε εγγράφως την ΕΣΗΕΑ ότι ο κ. Φουρθιώτης «κατά τη διαδικασία διαπίστευσης, δεν προσκόμισε στο Υπουργείο μας ταυτότητα της ΕΣΗΕΑ ούτε επικαλέστηκε ότι είναι μέλος της» και εδώ το ερώτημα είναι για ποιο λόγο τότε εξέδωσε ταυτότητα αστυνομικού συντάκτη, εκτός εάν δίνεται στον καθένα που προσκομίζει βεβαίωση, ανεξάρτητα εάν είναι ή όχι μέλος της δημοσιογραφικής Ένωσης.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για τις πλαστές ταυτότητες που φέρεται να έχει καταθέσει ο παρουσιαστής όχι μονάχα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και σε άλλα υπουργεία. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κατέθεσε σήμερα ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών μηνυτήρια αναφορά για τις πλαστές ταυτότητες που προσκόμισε σε Υπουργεία και Φορείς ο Μαίνανδρος Γεώργιος Φουρθιώτης, προκειμένου να διαπιστευθεί ως δημοσιογράφος, επικαλούμενος ότι είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ.

Την ίδια ώρα η ΕΣΗΕΑ μαζί με όλα τα τηλεοπτικά μέσα, τον ΕΔΟΕΑΠ και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, έγινε αποδέκτης προωθημένου μηνύματος Δικηγορικής Εταιρείας, με την οποία μας εγκαλεί όλους για παραβίαση του Κώδικα Δεοντολογίας, ζητώντας την παύση της προσβολής του τεκμηρίου αθωότητας του εντολέως της Μαίνανδρου – Γεωργίου Φουρθιώτη και προειδοποιώντας ότι θα κινηθεί κατά των παραβατών σε αστικό και ποινικό επίπεδο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους συναδέλφους να συνεχίσουν τον αγώνα για την ενημέρωση, και δηλώνει για μία ακόμα φορά ότι θα σταθεί δίπλα σε όλους όσοι βρεθούν στο στόχαστρο οποιουδήποτε αμφισβητήσει το καθήκον τους για την εύρεση της αλήθειας.

Τέτοιου είδους προειδοποιήσεις δεν μας τρομάζουν και δεν μας σταματούν, αντίθετα μας ενώνουν και μας δυναμώνουν για την αντιμετώπιση όλων των πρωτοφανών καταστάσεων που βιώνουμε. Επισημαίνεται ότι, όταν ο τηλεπαρουσιαστής κατέθεσε μηνύσεις για δήθεν παραβίαση των προσωπικών του δεδομένων εναντίον εφημερίδων, ζητώντας να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία κατά των Διευθυντών και των συντακτών, η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε αμέσως ανακοινώσεις και συνέδραμε τους συναδέλφους, όπου χρειάστηκε».