Μέχρι ποια μέρα μπορεί κάποιος που νοσεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό; | koronoios ouggaria i analogia emboliasthenton plisiazei

«Καίει» το ερώτημα εν μέσω της υπερμεταδοτικής Όμικρον

Με την μετάλλαξη Όμικρον να σαρώνει την Ελλάδα και την υποχρέωση των νοσούντων να μπαίνουν σε 5ημερη καραντίνα, η ανασφάλεια των ανθρώπων για το πόσες μέρες μετά μπορεί κάποιος να μεταδώσει, είναι τεράστια.

Ο ένας στους τρεις νοσούντες (31%) είναι ακόμη μολυσματικός κατά την πέμπτη ημέρα μετά από το θετικό διαγνωστικό τεστ, ενώ το 16% -δηλαδή περίπου ο ένας στους έξι-κατά την έβδομη ημέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των βρετανικών υγειονομικών Αρχών.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) έκανε την μελέτη μοντελοποίησης και σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ»,διαπίστωσε πως μόνο το 5% των ανθρώπων -ο ένας στους 20- είναι ακόμη δυνατό να μεταδώσει τον κορωνοϊό δέκα ημέρες μετά τη διάγνωσή του με τεστ.

Οι ΗΠΑ μείωσαν την περίοδο απομόνωσης από δέκα σε πέντε ημέρες τον προηγούμενο μήνα και η Βρετανία σκέπτεται να κάνει το ίδιο από τις επτά (που είναι σήμερα) στις πέντε ημέρες. Τα συμπεράσματα της μελέτης έδειξαν πως μετά την πέμπτη ημέρα από τη διάγνωση του κορωνοϊού, ένας -όχι αμελητέος- αριθμός ανθρώπων μπορεί δυνητικά ακόμη να τον μεταδώσει σε άλλους, εάν δεν τηρεί ο ίδιος -και οι γύρω του- τις δέουσες προφυλάξεις (μάσκα, αποστάσεις κ.ά.).