Το θέμα των νέων αντικειμενικών αξιών, που έμεινε στη μέση λόγω των διπλών εκλογών του 2019, θέλει να ρυθμίσει η κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα ξεκινάει η πέμπτη αξιολόγηση και οι αντικειμενικές αξίες είναι ένα από τα ζητήματα που θα πέσουν στο τραπέζι και οι θεσμοί θέλουν να δουν πρόοδο.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου  κάνουν λόγο για ένα θέμα που θα αποτελέσει αιχμή των παρεμβάσεων που θα γίνουν το επόμενο διάστημα και ο στόχος είναι μέχρι τον Μάρτιο να υπάρχουν οι προτάσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα αφορούν ακίνητα 7.5 εκατομμυρίων ιδιοκτητών και στην συνέχεια στα μέσα Απριλίου μέχρι το αργότερο στα μέσα Μάϊου να έχουν βγει οι τελικές τιμές.

Τις προτάσεις θα κάνουν πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων. Ο ακριβής αριθμός θα είναι γνωστός μέχρι την Παρασκευή και σύμφωνα με υπολογισμούς θα 400-500 αυτοί που θα δηλώσουν συμμετοχή.

Τα ακίνητα που θα ελεγχθούν βρίσκονται κυρίως σε 2.900 εντός σχεδίου περιοχές της χώρας, οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο  αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών της εφορίας.

Για παράδειγμα σε πολλά από τα τουριστικά νησιά υπάρχουν αντικειμενικές αξίες για τα ακίνητα που βρίσκονται στις πρωτεύουσες τους αλλά όχι και σε κάποιους μεγάλους οικισμούς τους. Ακόμη και στην Αθήνα υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν ακόμη σωστές αντικειμενικές τιμές και ΕΝΦΙΑ. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις μεταβιβάσεων όπου οι τιμές της εφορίας υπολογίζονται με στοιχεία εκτός προδιαγραφών και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις τιμών 50% ή ακόμη και 70%  χαμηλότερων από τις πραγματικές τιμές της αγοράς.

Πέρα από τις «αχαρτογράφητες» περιοχές αλλαγές των αντικειμενικών θα υπάρξουν και σε περίπου 3.000 περιοχές στις οποίες το 2019 δεν έγινε η αποφασισμένη από το 2018 δεύτερη φάση των αυξήσεων.