Αναστασία Γιάμαλη: «Έχω υποτιμηθεί με τρόπο που άνδρες συνάδελφοί μου δεν θα μπορούσαν να διανοηθούν»
«Δεν αλλάζω χρώματα, αξίες και ιδεολογία ανάλογα με τον εκάστοτε εργοδότη μου», προσθέσε η δημοσιογράφος
Η Αναστασία Γιάμαλη, μιλάει για τις προκλήσεις της εκπομπής «Εξελίξεις Τώρα» και τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση να αλλάξει τηλεοπτική στέγη. Οι «Εξελίξεις τώρα» κάνουν πρεμιέρα στις 16:10, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου και θα προβάλλονται κάθε Σάββατο και Κυριακή στο Mega.
Με αφορμή τη συνεργασία της με το Μεγάλο Κανάλι, η Αναστασία Γιάμαλη έδωσε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα ΒΗΜΑ και τη δημοσιογράφο Ελένη Κωνσταντάτου.
«Δεν είμαι juke box ούτε χαμαιλέοντας. Δεν αλλάζω χρώματα, αξίες και ιδεολογία ανάλογα με τον εκάστοτε εργοδότη μου. Ήθελα να μεγαλώσω το εύρος της απεύθυνσης μου γιατί κανένας και καμία δημοσιογράφος δεν θέλει να τον διαβάζουν μόνο οι φίλοι του. Δεν νιώθω υποχρεωμένη να απαντήσω γιατί πήρα μία απόφαση για την επαγγελματική μου πορεία.
Ο κόσμος που με συμπαθούσε χάρηκε που θα υπάρχει ένα μεγαλύτερο βήμα για να δημοσιογραφώ. Υπήρχε κι ένας κόσμος που το αντιμετώπισε με ιδιαίτερο σκεπτικισμό γιατί πιστεύει ότι τα μεγάλα κανάλια φιμώνουν. Δεν είναι όλα τα μεγάλα κανάλια το ίδιο», είπε μεταξύ άλλων.
Ποια είναι η μεγαλύτερη ανακρίβεια που έχει γραφτεί για εσάς;
Δύσκολο να διαλέξω ανάμεσα στη χρηματοδότηση από τον Σόρος και όλα τα σχετικά με το φύλο στερεότυπα που θέλουν να δείξουν ότι «κάποιοι» (άνδρες πάντα) με «προώθησαν», γιατί γι’ αυτόν τον κόσμο που τα διαρρέει ή τα αναπαράγει είναι ανήκουστο μία γυναίκα και δη νέα να τα καταφέρει χωρίς βοήθεια.
Ο χώρος της τηλεόρασης είναι εύκολος για μια γυναίκα; Εσείς έχετε αισθανθεί ότι σας υποτιμούν εξαιτίας του φύλου σας; Πλέον αντιμετωπίζετε με διαφορετικό τρόπο τέτοιου είδους συμπεριφορές;
Η ίδια η ερώτηση που δεν θα διατυπωνόταν σε στρέιτ άνδρα συνάδελφό μου αποδεικνύει ότι και στον χώρο των ΜΜΕ και ιδίως της τηλεόρασης υπάρχει ανισότητα. Όχι ποσοτική, σε απόλυτους αριθμούς είμαστε περισσότερες, αλλά ουσιαστική, στις θέσεις-κλειδιά, εκεί δηλαδή που διαμορφώνεται η είδηση.
Έχω υποτιμηθεί με τρόπο που άνδρες συνάδελφοί μου με τα ίδια προσόντα και δυνατότητες με μένα δεν θα μπορούσαν να διανοηθούν. Γι’ αυτό και υιοθετώ τη θέση της φεμινίστριας και διανοούμενης Σούζαν Σόνταγκ, που υποστήριζε πως οι γυναίκες δεν πρέπει να διεκδικούν απλά ισότητα αλλά εξουσία. Μεγαλώνοντας, γίνομαι ακόμη αυστηρότερη απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές όχι μόνο απέναντι σε μένα αλλά απέναντι και στις συναδέλφισσές μου.
Πως θα σχολιάζατε την τηλεόραση σήμερα; Τι θα αλλάζατε;
Το πρόβλημα με την τηλεόραση σήμερα είναι πως είναι πολύ κοντά στην τηλεόραση της προηγούμενης 20ετίας ενώ ο κόσμος έχει κάνει άλματα μπροστά. Απόψεις καθόλου μειοψηφικές στην κοινωνία, δεν έχουν εκπροσώπηση στην τηλεόραση στην τηλεόραση που ενίοτε δίνει την εντύπωση ότι θέλει να επιστρέψει στην προ κρίσης Ελλάδα του 2004. Αν ήταν στο χέρι μου, θα ήθελε πολυφωνία αντί της μονομέρειας, συμπεριληπτική γλώσσα και αναπαραστάσεις που θα φροντίζουν να δίνουν φωνή στους αόρατους.
Ποιο είναι το πιο σημαντικό μάθημα που έχετε πάρει κατά τη διάρκεια της διαδρομής σας μέχρι τώρα;
Τα χρόνια του Μνημονίου οι σαν κι εμένα που λέγαμε κάτι διαφορετικό από το κυρίαρχο της ορθοδοξίας της τιμωρητικής λιτότητας για τους πολλούς – κι εγώ ως πρωτοεμφανιζόμενη το έκανα και με λάθη – λοιδορηθήκαμε και βρήκαμε κλειστές πόρτες. Θα ήταν ουτοπικό να ισχυριστώ ότι η επιμονή μπορεί να υπερκεράσει τα εμπόδια που μπαίνουν άνωθεν αλλά και τα εγγενή συστημικά εμπόδια που θέτει η τάξη και το φύλο. Η επιμονή και η αλήθεια, όμως, μαζί προσφέρουν μια καλή άγκυρα για να μη σε πάρει το κύμα ή να μην πνίγεις στα απόνερα.