Τριακόσιες εξήντα οκτώ σελίδες εκρηκτικής ύλης είναι το βιβλίο του Omid Scobie και της Carolyn Durand «Finding Freedom: Harry and Meghan and the Making of a Modern Royal Family» που κυκλοφόρησε σήμερα, μετά από μήνες εναγώνιας σπέκουλας.

Κι από την ώρα που κυκλοφόρησε, κεφάλι δεν έχουν σηκώσει στα δημοσιογραφικά γραφεία σε όλο τον κόσμο -στις χώρες που μιλάνε αγγλικά, έστω- ένας διαβάζει κι ένας κρατάει σημειώσεις με τα πιο «ζουμερά» σημεία για την ενημέρωση των αναγνωστών. Φυσικά, οι γνώμες των δημοσιογράφων μέχρι στιγμής διχάζονται -κάποιοι εκτιμούν ότι το ζεύγος ρίχνει το βάρος της ευθύνης για τη ρήξη στην Κέιτ Μίντλετον (Guardian), άλλοι εστιάζουν στις δολοπλοκίες των βοηθών του πρίγκιπα Ουίλιαμ, κάποιοι τρίτοι αναρωτιούνται ποιες από τις αποκαλύψεις προέρχονται απευθείας από τον Χάρι και τη Μέγκαν ενώ άλλοι συγκρίνουν το βιβλίο με το εξίσου εμπρηστικό «Diana: Her True Story – In Her Own Words», κρίνοντας ότι ο Χάρι ακολουθεί με συνέπεια στα βήματα της μητέρας του. Όπως και να ‘χει, όλοι συμφωνούν ότι οι πρωτοφανείς λεπτομέρειες που περιέχονται στο βιβλίο μαρτυρούν αν όχι συνεργασία, τουλάχιστον ανοχή εκ μέρους του βιογραφούμενου ζεύγους.

7 πράγματα που μάθαμε (και δεν τα ξέραμε):

1. Ο Χάρι πίστευε / πιστεύει ότι οι άνθρωποι του αδελφού του διέδιδαν συστηματικά αρνητικές ειδήσεις για αυτών με σκοπό να προάγουν το προφίλ του Ουίλιαμ.
2. Η Μέγκαν και ο Χάρι απέλυσαν την πρώτη νταντά του Άρτσι μετά από κάτι που συνέβη το δεύτερο βράδυ της παραμονής της στο σπίτι.
3. Η Μέγκαν έβαλε τα κλάματα πριν από την τελευταία κοινή εμφάνισή τους με τον Χάρι ως μέλη της βασιλικής οικογένειας.
4. Η Μέγκαν το διήμερο της εκπαίδευσής της από τις μυστικές υπηρεσίες -εκπαίδευση για περίπτωση απαγωγής, βομβιστικής ενέργειας κ.λπ.- έπεσε θύμα «απαγωγής» από πράκτορες που την τσουβάλιασαν στο  πίσω κάθισμα ενός  αυτοκινήτου μέχρι που κάποιοι άλλοι πράκτορες την ελευθέρωσαν. Οι συγγραφείς του βιβλίου υπαινίσσονται ότι η δούκισσα βρήκε την εμπειρία κάθε άλλο παρά απολαυστική.
5. Ο Χάρι και η Μέγκαν έπαθαν σοκ όταν πληροφορήθηκαν ότι  Ρώσοι χάκερς είχαν υποκλέψει προσωπικές φωτογραφίες από τους αρραβώνες και τον γάμο τους, ανάμεσά τους φωτογραφίες που απεικόνιζαν τους ίδιους και τους καλεσμένους τους με τρόπο καθόλου κολακευτικό.
6. Μια ανώνυμη επιστολή με ρατσιστικές ύβρεις και μια λευκή σκόνη έσπειρε τον πανικό στο παλάτι του Κένσινγκτον, αφήνοντας την Μέγκαν άγρυπνη να αναρωτιέται αν έτσι θα είναι τα πράγματα από εδώ και πέρα.
7. Στο ταξίδι τους στη Μποτσουάνα, πριν από την αναγγελία των αρραβώνων τους, η Μέγκαν κατούρησε πίσω από έναν θάμνο, στη διάρκειας μιας πενταήμερης απόδρασης του ζεύγους.

Πώς γράφτηκε το βιβλίο

Ο Omid Scobie και η Carolyn Durand, συγγραφείς του βιβλίου, που έκανε ρεκόρ πωλήσεων πριν καν κυκλοφορήσει, είναι βετεράνοι του βασιλικού ρεπορτάζ με μεγάλη εμπειρία, αξιόλογες πηγές μέσα στο παλάτι αλλά και στους δεκάδες οργανισμούς και τα θεσμικά όργανα που έχουν σχέση με την βρετανική βασιλική οικογένεια.

Παρόλα αυτά, η εκτενής πληροφόρηση που φαίνεται να έχουν για πρόσωπα, πράγματα και γεγονότα δεν δικαιολογείται. Είναι φανερό λοιπόν, τουλάχιστον για τους κακόπιστους, ότι ο Χάρι και η Μέγκαν έδωσαν τις ευλογίες τους για να ανοίξουν τα στόματα φίλων και συνεργατών.

Και παρά το γεγονός ότι κανείς ακόμα δεν έχει διαβάσει το βιβλίο από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα, είναι σαφές ότι το «Finding Freedom: Harry and Meghan and the Making of a Modern Royal Family» θα προσθέσει έναν ακόμα πονοκέφαλο στην Ελισάβετ που παλεύει να σώσει τα προσχήματα την ώρα που ο θεσμός δέχεται πλήγματα πανταχόθεν.