Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στον φετινό προϋπολογισμό βρέθηκε η εξέλιξη της πανδημίας αλλά και ο τρόπος διαχείρισης της. Οι δε αναφορές στα θύματα του κορονοϊού, μοιραία ανέβασαν τους τόνους μεταξύ των βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης με παρέμβασή του, ζήτησε από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να μην μιλάνε χαιρέκακα» και να μην καταλογίζουν στην κυβέρνηση ότι «δεν έχει συναίσθηση του πόνου που προκαλεί ο κορονοϊός στους συμπολίτες μας», λέγοντας πως «αυτό είναι δύσκολο να το δεχθώ. Κάνουμε αγώνα όλοι. Εγώ προσωπικά έχω ένα μέλος της οικογένειάς μου που παλεύει με τον κορονοϊό και μου είναι δύσκολο να δεχθώ ότι δεν έχουμε σαν κυβέρνηση ενσυναίσθηση απέναντι σ’ αυτό που περνάνε οι πολίτες. Δεν έχει σημασία αν είμαστε κυβέρνηση και εάν εσείς είστε αντιπολίτευση. Περνάμε μαζί ένα μεγάλο κύμα που ταλανίζει την κοινωνία μας. Είμαστε ένα απέναντι σ’ αυτό και να μην είμαστε χαιρέκακοι».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας απάντησε πως «εμείς δεν σας λέμε ότι είσαστε κακοί άνθρωποι. Βεβαίως και πονάτε, βεβαίως και έχετε και ανθρώπους που πάσχουν. Όλοι έχουμε ανθρώπους μας που πάσχουν από κορωνοϊό. Πονάτε και πονάμε. Εγώ θα πάω και παρακάτω. Θα πω ότι αγαπάτε τους συνανθρώπους σας, αγαπάτε τα μικρά ζώα, αγαπάτε τα πάντα. Δεν είναι εκεί το θέμα. Η πολιτική σας είναι αυτή που είναι εχθρική και αναποτελεσματική».

Η συζήτηση πυροδοτήθηκε όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη καταλόγισε στην κυβέρνηση πως «έχετε αποτύχει σε όλα και σε όλους τους τομείς, όπως στη διαχείριση της πανδημίας», σημειώνοντας ότι «τον τελευταίο καιρό θρηνούμε πάνω από 3.000 ανθρώπινες ζωές» και λέγοντας πως «εδώ δεν μιλάμε μόνο για στατιστική και αριθμούς, αλλά μιλάμε για ζωές με ονοματεπώνυμο, μιλάμε για ανθρώπους…».

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος απάντησε ότι «καταλαβαίνω πως η συγκυρία προσφέρεται για φθηνή και ανέξοδη πολιτική, αλλά δεν περίμενα να τα ακούσω. Κάθε μέρα έχουμε 100 συνανθρώπους μας οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους. Σε αυτούς οφείλουμε και στις οικογένειές τους πάνω από όλα, πολύ μεγάλο σεβασμό, πρέπει να μην κοιμόμαστε τη νύχτα όταν 100 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα σ’ αυτή την χώρα που ούτε σε συνθήκες πολέμου δεν είχαμε τόσους πολλούς θανάτους. Αλλά, οι χιλιάδες αυτοί θάνατοι δεν είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης αλλά για πολύ μεγάλη περισυλλογή, προσοχής και μεγάλης υπευθυνότητας.

Όταν λέτε ότι φταίει η κυβέρνηση για τους νεκρούς, αλήθεια σοβαρολογείτε; αυτό είναι θλίψη και ντροπή!» και πρόσθεσε ότι παρά την εικόνα που θέλει να δημιουργήσει η αντιπολίτευση «ευτυχώς εδώ στην Ελλάδα, μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, με όλα τα προβλήματα και με όλον τον σεβασμό στις οικογένειες των θυμάτων, δεν είχαμε ούτε έναν που να έμεινε έξω από ΜΕΘ. Δεν είχαμε φαινόμενα σαν κι αυτά που είδαμε στο Μπέργκαμο, σαν κι αυτά που είδαμε προχθές στο Τέξας, με τα κρεβάτια στους δρόμους και στα προαύλια των νοσοκομείων. Αυτό δεν το είδαμε και δεν θα το δούμε στην Ελλάδα χάρη στην ενίσχυση, κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, που αυτή η κυβέρνηση έδωσε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα συνεχίσει να δίνει».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη εξέφρασε την λύπη της που ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος «ερμήνευσε τις θέσεις της κατά τη δική του άποψη, ώστε να ικανοποιήσει το επικοινωνιακό του αφήγημα» και διευκρίνισε πως εκείνη ανέφερε «αυτά που ο ελληνικός λαός ακούει κάθε απόγευμα στην τηλεόραση».

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του στην πανδημία λέγοντας πως «φέρετε βαριά την ευθύνη για την εξέλιξη της πανδημίας γιατί σας θυμίσω ότι εσείς «θωπεύατε» τα κινήματα της πιτσιρικαρίας στις πλατείες και λέγατε να μην παρέμβει κανένας, αδιαφορώντας για τον υγειονομικό αντίκτυπο αυτών των κινημάτων. Εσείς είσαστε που ζητούσατε να μη θιγούν οι καταλήψεις στα σχολεία που προφανώς έφεραν σε συγχρωτισμό πολύ κόσμο και άρχισε η έξαρση». Εμείς, είπε, «είμαστε η δύναμη της ευθύνης είτε το θέλετε είτε όχι» και όπως σε όλα συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα «έτσι και ο Προϋπολογισμός που καταθέσαμε είναι ένας Προϋπολογισμός ευθύνης».

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Βρούτση και Ραγκούση

Σφοδρή αντιπαράθεση για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική είχαν στη Βουλή, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2021, Γιάννης Βρούτσης και Γιάννης Ραγκούσης.

Οι αναφορές του υπουργού Εργασίας σε αυξήσεις μισθών από την 1 Ιανουαρίου 2021 και η επίθεση του στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν ψήφισε τη σχετική διάταξη για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Ραγκούση που καταλόγισε στο οικονομικό επιτελείο θράσος και αμετροέπεια.

«Αν είχαν οι πιτσιρικάδες τη δυνατότητα να έχουν παρακολουθήσει και τη χθεσινή συνεδρίαση, άρα την τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα και τη σημερινή, με τη δική σας τοποθέτηση, θα αντιδρούσαν με δύο λέξεις: δεν υπάρχετε. Αυτές θα ήταν οι λέξεις που θα ένιωθαν την ανάγκη να βγουν από το στόμα τους».

«Γιατί εσείς πρέπει να έχετε ξεπεράσει κάθε όριο. Να μιλήσει κανείς για θράσος, για αμετροέπεια;», σχολίασε ο κ. Ραγκούσης απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

«Δεν είπατε τίποτα, μόνον χαρακτηρισμούς και σοφιστικέ φράσεις», σχολίασε ο Γιάννης Βρούτσης και αναφέρθηκε σε όλες τις ρυθμίσεις, εκτός της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα ακριτικά νησιά.

«Λόγο φαφλατάδων» απέδωσε στον Γιάννη Ραγκούση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες γιατί δεν ψήφισε τη ρύθμιση για τις αυξήσεις μισθών μέσα από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Καταλόγισε δε στον ΣΥΡΙΖΑ μικροκομματική τακτική προς άγραν ψήφων.