Οι διακοπές ρεύματος παραμένουν ακόμη σε περιοχές της Αττικής, ειδικά στα βόρεια προάστια σε 10.000 σπίτια αλλά και σε κάτω περίπου 3.000 σπίτια στην Εύβοια, με τους αρμόδιους φορείς να βάζουν τα δυνατά τους για την αποκατάσταση των προβλημάτων που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Μήδεια».

Τόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς όσο και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης εκτίμησαν πως το 90% των βλαβών θα αποκατασταθεί μέχρι τα μεσάνυχτα.

Η επέλαση της κακοκαιρίας «Μήδεια» προκάλεσε ιδιαίτερα βαρύ απολογισμό, καθώς δοκιμάστηκαν 85.000 νοικοκυριά (70.000 στην Αττική και 15.000 στην Εύβοια) ενώ οδηγήθηκαν στο θάνατο και τρεις άνθρωποι.

Η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ το βράδυ της Τετάρτης

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι τα συνεργεία του θα συνεχίσουν καθ΄όλη τη
διάρκεια της νύχτας τις εργασίες για την επανηλεκτροδότηση 5 γραμμών
Μέσης Τάσης, σε τμήματα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Κεφαλάρι,
Πολιτεία, Γλυκά Νερά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί, το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης ήταν 70.000. Έως αυτή την ώρα έχουν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 60.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αύριο το πρωί, το συνολικό δυναμικό του ΔΕΔΔΗΕ στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Αττικής που ανέρχεται σε περίπου 440 άτομα – θα ενισχυθεί περαιτέρω με επιπλέον 25 συνεργεία ( περίπου 60 άτομα) που θα προσέλθουν από την Περιφέρεια της Πελοποννήσου Ηπείρου και της Κεντρικής Ελλάδος, καθώς έχουν αποκατασταθεί στις περιοχές αυτές οι ζημιές από τη Μήδεια.

Εξάλλου και στη Βόρεια Εύβοια, που δέχθηκε σοβαρό πλήγμα από την
κακοκαιρία, μέσα στις επόμενες ώρες ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο και στους τελευταίους 4 οικισμούς.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή σε όλους τους πολίτες σε περίπτωση που
διαπιστώσουν ζημιές στο Δίκτυο (πεσμένα καλώδια, στύλους κλπ) να
απομακρυνθούν άμεσα και να μην έρθουν σε καμία επαφή.

Καλεί επίσης όσους πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στις περιοχές που σημειώθηκαν ζημιές στο Δίκτυο από την κακοκαιρία, να επικοινωνήσουν με την Εταιρία για να εξεταστεί η περίπτωση μεμονωμένης βλάβης, τηλεφωνικά στο 11500 ή 2111900500, μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE app σε Android και iOS από το κινητό τους ή και μέσω υπολογιστή από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).

Χρυσοχοΐδης: Λειτουργήσαμε άψογα

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σήμερα το βράδυ σε συνέντευξή του, επεσήμανε πως η κυβέρνηση «λειτούργησε άψογα» όσον αφορά τη διαχείριση των προβλημάτων της κακοκαιρίας καθώς «δεν είχαμε καθόλου εγκλωβισμούς», ενώ εκτίμησε πως μεγάλο θέμα είναι τα μπλακ άουτ.

«Για τα μικρά και μεσαία προβλήματα το κράτος είναι εδώ, για τα μεγάλα δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης και αναφέρομαι στον ΔΕΔΔΗΕΕ. Ο μηχανισμός έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, σηκώνει συγκεκριμένο βάρος» σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ενώ θεωρεί πως έγινε ό,τι ανθρωπίνως δυνατό και μέχρι το βράδυ θα αντιμετωπιστούν οι διακοπές ρεύματος και υδροδότησης στην Αττική.

Υπεραμύνθηκε μάλιστα της κυβερνητικής απόφασης να κλείσει η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας λέγοντας πως θα το ξαναέκανε ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

«Δεν θα έβαζα σε κίνδυνο ανθρώπους, στην Αττική οι άνθρωποι δεν ξέρουν από χιόνια, από πάγο» πρόσθεσε ενώ κατηγόρησε για σπέκουλα τον ΣΥΡΙΖΑ: «μάλλον δεν κατάλαβαν τι έκαναν στο Μάτι όπου έκαψαν 100 ανθρώπους. Το 2017 έκλεισε ο δρόμος με το 10% από το σημερινό χιόνι».

Βορίδης: Αν πρέπει να καταλογίσουμε ευθύνες, είναι στον ΔΕΔΔΗΕ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ, και επέρριψε ευθύνες στον ΔΕΔΔΗΕ, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως η «Μήδεια» ήταν η χειρότερη κακοκαιρία από το 2003.

«Η ευθύνη βρίσκεται πρωτίστως και κυρίως σε αυτόν που έχει τη συντήρηση του δικτύου. Έπρεπε λοιπόν ο ΔΕΔΔΗΕ να έχει ενεργήσει έτσι ώστε να κόψει τα δέντρα και τα κλαδιά που έπρεπε για να προφτάσει μια κακοκαιρία που συμβαίνει μια φορά στα 18 χρόνια. Αν αυτό είναι που καταλογίζουμε στον ΔΕΔΔΗΕ που έχει την ευθύνη της διαχείρισης και της συντήρησης του δικτύου, τότε πράγματι αυτό να του το καταλογίσουμε» σημείωσε ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ακόμη, σημείωσε πως ο πολίτης πρέπει να βλέπει μια εργώδη προσπάθεια του κράτους σε αντίξοες συνθήκες, να αποκαταστήσει ζημιές ασυνήθεις και το 90% των οποίων αναμένεται να αποκατασταθεί σήμερα το βράδυ.

«Να αναγνωρίσουμε πως το κράτος είναι παρόν, ενεργεί, αποκαθιστά ζημιές. Υπάρχει συντονισμός των φορέων, του στρατού, της ΓΓΠΠ, των δήμων, του ΔΕΔΔΗΕ και ήδη σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι των βλαβών έχει αποκατασταθεί. Πρόκειται για μια ακραία συνθήκη, όπου το κράτος είναι παρών λειτούργησε και λειτουργεί» κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Χαρδαλιάς: Δεν είναι ακόμα η ώρα για τις ευθύνες

Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς δεσμεύτηκε ότι «δεν θα ξεκουραστεί κανείς, δεν θα κοιμηθεί κανείς, κανείς δεν δέχεται να αντικατασταθεί, θα είμαστε όλοι εδώ όπως και χθες το βράδυ, μέχρι και η τελευταία γειτονιά, η πιο απομακρυσμένη γειτονιά της Αττικής να πάρει ρεύμα».

«Θα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, είναι πιο πολύπλοκες, κάποιων νοικοκυριών που θα μείνουν χωρίς ρεύμα. Είμαι σε συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να τους εξασφαλίσουμε ό,τι μπορεί να χρειαστούν για αυτό το τελευταίο βράδυ» παραδέχτηκε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι «ο καθένας έχει αναλάβει ένα μεγάλο κομμάτι ευθύνης. Δεν είναι ώρα να συζητήσουμε ποιος κάνει τι».

«Δεν θα μπω στη διαδικασία να συζητήσω αυτή τη στιγμή ποιος κάνει τι. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι εκεί έξω υπάρχουν ταλαιπωρημένοι συμπολίτες μας και η ευθύνη του κράτους, ευθύνη όλων μας, είναι όσο ποιο γρήγορα να προχωρήσει η αποκατάσταση αυτή» τόνισε.

Πού παραμένουν οι διακοπές ρεύματος

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ τόνισε ότι στα βόρεια προάστια είναι εκατοντάδες οι κορμοί που έχουν πέσει και με την υποστήριξη Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού, μαζεύονται.

«Ήταν τεράστια η έκταση των κορμών -όχι κλαδιών- ολόκληρων κορμών που καταρρέαν, έσπαγαν και έκοβαν τα καλώδια. Δεν μπορώ να σας κάνω πρόβλεψη ότι δίνουμε σε μια γραμμή και ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι πίσω από ένα δρόμο υπάρχει ένα καινούριος κορμός που έχει πέσει. Συντονιζόμαστε, προσπαθούμε, ανανεώνουμε την πληροφόρηση, ορμάμε» τόνισε.