Μεταμορφώνεται από σήμερα Κυριακή 14 Ιουνίου η Πανεπιστημίου, στα πλαίσια της πιλοτικής εφαρμογής του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας. Μετά την εκκίνηση την Πέμπτη 11 Ιουνίου των πεζοδρομήσεων στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας και την Ηρώδου Αττικού, η Πανεπιστημίου αποκτά περισσότερο χώρο για τους πεζούς και τους ποδηλάτες ενώ θα γίνουν και οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Η αλλαγή της όψης της Πανεπιστημίου έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την δημιουργία ενός σύγχρονου, ασφαλή ποδηλατοδρόμου κατά μήκος του δρόμου, συνολικού μήκους 900 μέτρων.

Σύμφωνα με το Δήμο Αθηναίων τα υλικά με τα οποία θα κατασκευαστεί θα είναι τελευταίας τεχνολογίας. Θα υπάρχει πλήρης σήμανση προκειμένου οι ποδηλάτες και τα οχήματα να κινούνται αρμονικά. Συνολικά μία από τις σημερινές λωρίδες κυκλοφορίας αποδίδεται στους ποδηλάτες.

«Κλέβοντας” δύο λωρίδες κυκλοφορίας, διαμορφώνεται ένας επιπρόσθετους στους σημερινούς, εντυπωσιακός πεζόδρομος. Όπως και ο ποδηλατόδρομος θα έχει μήκος 900 μέτρα ενώ η έκταση του θα είναι 7.000 τ.μ. στον οποίο θα τοποθετηθούν παγκάκια, φυτά και περισσότερες από 250 ζαρντινιέρες.»

Επίσης, καταργείται η σημερινή αντίστροφη πορεία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και δημιουργείται μία λωρίδα αποκλειστικής χρήσης τους. Στόχος είναι να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος της διαδρομής των Μέσων, να αυξηθεί ο αριθμός των δρομολογίων τους και να μειωθεί ο αριθμός επιβατών ανά δρομολόγιο. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΜΠ, η αύξηση της μέσης ταχύτητας των ΜΜΜ, ξεπερνά το 25% .

Τα ΙΧ οχήματα θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν σε δύο ελεύθερες λωρίδες, απαλλαγμένες από την παράνομη στάθμευση.

Η οδός Πανεπιστημίου, στη νέα μορφή της, αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς συνδετικούς κρίκους στην αλυσίδα του Μεγάλου Περιπάτου αλλά και της μεγάλης ποδηλατικής διαδρομής που δημιουργείται για πρώτη φορά στην Πρωτεύουσα.

Σε όλα τα σημεία που γίνονται παρεμβάσεις για τον Μεγάλο Περίπατο θα υπάρχει Δημοτική Αστυνομία και Τροχαία για να ενημερώνει και να διευκολύνει οδηγούς και πεζούς με οδηγίες και συστάσεις.

Θα πρέπει να επισημάνουμε τον πιλοτικό χαρακτήρα των παρεμβάσεων που γίνονται από τον Δήμο Αθηναίων. Όπως υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση του Δήμου, όλες οι παρεμβάσεις «θα τεθούν σε μια πραγματική, ζωντανή δημόσια διαβούλευση ώστε το επόμενο διάστημα, όπου χρειαστεί, να υπάρξουν βελτιώσεις και να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την καθημερινότητα στην πόλη μας».