Μεγάλου: Διαφαίνονται υψηλοί οι ρυθμοί ανάπτυξης που θα επιτύχει η χώρα

Για την ελληνική οικονομία και τους λόγους που  προσελκύουν τους επενδυτές και  είναι οι μακροοικονομικές προοπτικές, οι μεταρρυθμίσεις που έλαβαν χώρα και αυτές που θα ακολουθήσουν, αλλά  και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που ήδη διαφαίνεται ότι θα επιτύχει η χώρα, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας στο 10th Greek Investment Forum NY.

Στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε στην πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, που αποτύπωσε με τον καλύτερο τρόπο την επενδυτική διάθεση, καθώς  το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών ήταν ισχυρό, πετυχαίνοντας  υπερκάλυψη της αύξησης ύψους 1,4 δισ. ευρώ κατά 4 φορές, με ευρεία σύνθεση και υψηλή ποιότητα των συμμετεχόντων, λέγοντας:

«Πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης στην Τράπεζα και την οικονομία», είπε ο κ. Μεγάλου,  σημειώνοντας  ότι η πρόοδος του προγράμματος εμβολιασμού και η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω του covid-19, oδηγούν σε βελτίωση των προσδοκιών για γοργή ανάκαμψη.

Συνεχίζοντας διευκρίνισε πως «Έχοντας θωρακιστεί κεφαλαιακά και με το σχέδιο μείωσης των ΝPEs σε πλήρη εξέλιξη, η Πειραιώς είναι έτοιμη να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας και να συμβάλλει στην πλήρη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αποτελεί για τη χώρα μια μοναδική ευκαιρία για τη μετάβαση σε βιώσιμη ανάπτυξη».

Για να προσθέσει ότι ο μεγαλύτερος μοχλός του Ταμείου είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από τραπεζικό δανεισμό, εξηγώντας πως:  

«Η Τράπεζα Πειραιώς έχει από τις αρχές του έτους προχωρήσει σε νέες εκταμιεύσεις ύψους 2,3 δισ. ευρώ, με στόχο τη χορήγηση νέων δανείων ύψους 5,7 δισ.ευρώ για το σύνολο του 2021.

Προτεραιότητα της Τράπεζας είναι η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SMEs),  παράλληλα με τη στήριξη των επενδυτικών σχεδίων μεγάλων επιχειρήσεων και την υποστήριξη των στόχων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Για την περίοδο 2021-2024, σχεδιάζεται η εκταμίευση νέων δανείων της τάξης των 22-23 δισ. ευρώ προς τους πελάτες, εκ των οποίων το 75% προς επιχειρήσεις»

Κατόπιν, απαντώντας σε ερώτηση για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, ο  επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς  υποστήριξε  ότι η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιακή προσαρμογή στο Δημόσιο με αλλαγές που θα χρειάζονταν πολλά χρόνια να πραγματοποιηθούν ενώ και οι τράπεζες ανταποκρίνονται στο νέο περιβάλλον προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία και την λειτουργική τους αποτελεσματικότητα, υπογραμμίζοντας :

«Στην Τράπεζα Πειραιώς, έχουμε ενσωματώσει την ψηφιοποίηση ως βασική στρατηγική και προσαρμόζουμε την παραδοσιακή τραπεζική στα ψηφιακά κανάλια», συμπληρώνοντας ότι το 95% των συνολικών συναλλαγών της Τράπεζας μπορούν να γίνουν ψηφιακά ενώ ακόμη περισσότερες καινοτομίες θα παρουσιαστούν το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα, είπε πως  τον Μάιο, πραγματοποιήθηκαν 34 εκατ. συναλλαγές στην winbank, κατά 31% περισσότερες από ό,τι ένα έτος πριν ενώ καταγράφονται περίπου 2,4 εκατ. εγγεγραμμένοι πελάτες, τονίζοντας:

«Η Τράπεζα υλοποιεί ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μετασχηματισμού, με στόχο την ενίσχυση των κερδών προ προβλέψεων μέσω συντονισμένων ενεργειών ενδυνάμωσης των εσόδων και μείωσης του λειτουργικού κόστους, με βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας και ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας.

Ένα από τα βασικά στοιχεία του μετασχηματισμού είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας προκειμένου η Τράπεζα να παρέχει στους πελάτες προσωποποιημένες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με απλοποίηση των διαδικασιών και έμφαση σε ένα σύγχρονο μοντέλο παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών»