Ανασχηματισμός: Αναζητείται πρόσωπο ευρείας αποδοχής για υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Μέγαρο Μαξίμου, το στοίχημα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρα βρίσκεται στον πυρήνα του προεκλογικού του προγράμματος ΝΔ, ειδικά μάλιστα σε αυτή την τόσο ευαίσθητη χρονική συγκυρία που διανύουμε.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός επιδιώκει με κάθε τρόπο την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα μέσα και από την οικονομική ανάκαμψη. Μια δύσκολη αποστολή που απαιτεί χρόνο και συντονισμένες κινήσεις. 

Η αρχή λοιπόν σε αυτό τον ανηφορικό δρόμο θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη από την Αστυπάλαια, όπου η VW πρωταγωνιστεί σε μία μεγάλη  επιχειρηματική κίνηση κα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το παρών, στέλνοντας μηνύματα εντός και εκτός συνόρων.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο που περιλαμβάνει την μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο «έξυπνο» νησί της Μεσογείου με ενεργειακή αυτονομία. Το έργο περιλαμβάνει:

  • Τη σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης οχημάτων στο νησί με ηλεκτρικά,
  • Την εισαγωγή καινοτόμων υπηρεσιών συγκοινωνίας και μετακίνησης  και 
  • Την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, χωρίς αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα, σε αντικατάσταση των σημερινών γεννητριών πετρελαίου. 

Η συμφωνία υπεγράφη τον περασμένο Νοέμβριο από τον Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη και τον Dr. Herbert Diess CEO του ομίλου Volkswagen, ο οποίος μάλιστα θα είναι παρών στην εκδήλωση της ερχόμενης Τετάρτης.  

Στο επίκεντρο του έργου βρίσκεται ένα εντελώς νέο, προηγμένο σύστημα μεταφοράς που περιλαμβάνει:

  • κίνητρα για την αλλαγή των συμβατικών ΙΧ οχημάτων με ηλεκτρικά μέσα από ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης. Συνολικά, περίπου 1.000 ηλεκτρικά οχήματα πρόκειται να αντικαταστήσουν περίπου 1.500 οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. 
  • οχήματα δημόσιας χρήσης καθώς και οχήματα κοινής ωφέλειας στο νησί – αστυνομίας, ΕΚΑΒ και δημόσιου τομέα – που θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικά με την βοήθεια του Volkswagen Group.
  • αναγκαίες εργασίες υποδομών για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου δικτύου φόρτισης των οχημάτων
  • υπηρεσίες κατά παραγγελία δημόσιας συγκοινωνίας, μέσω ψηφιακών εφαρμογών, που θα επιτρέψει σε κατοίκους και επισκέπτες μεγαλύτερη ελευθερία στις μετακινήσεις τους υπηρεσίες διαμοιρασμού οχημάτων, e-μοτοποδηλάτων και e-ποδηλάτων που θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. 

Η διάρκεια του έργου έχει αρχικό σχεδιασμό υλοποίησης τα έξι χρόνια. 

H επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αστυπάλαια θα είναι μία από τις πολλές παρόμοιου τύπου εξορμήσεις που θα ακολουθήσουν στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά θετικά αποτέλεσμα από την έναρξη της τουριστικής περιόδου και θέλει να κεφαλαιοποιήσει θετικές επιχειρηματικές επιλογές που μπορούν να έχουν πολλαπλά οφέλη σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική περίοδο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά συνολικά για την Ευρώπη.