Μέγαρο Μαξίμου: Σήμα «πολιτικής κανονικότητας» δίνει ο Μητσοτάκης

Δεν είναι λίγοι εντός του Μεγάρου Μαξίμου εκείνοι που εκτιμούν ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται σε μία εξαιρετική κρίσιμη χρονική φάση.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά από τις εθνικές εκλογές του 2019 και μετά από μία εξαντλητική μάχη με τον κορωνοϊό η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει από το πεδίο της διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων (κορωνοϊός, ελληνοτουρκικές κρίσεις, Έβρος κ.λπ.) σε εκείνο του πραγματικού «περιεχομένου» και της πολιτικής δράσης για την υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων. 

Στο  πλαίσιο αυτό ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο προετοιμάζονται για την στιγμή που ο κορωνοϊός δε θα κυριαρχεί στην πραγματικότητα του Έλληνα και θα είναι ένας απλός επισκέπτης που ήρθε για μείνει όμως ένα μεγάλο διάστημα. 

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι η κοινωνία μόλις λίγο «ανασάνει» από την πανδημία δε θα δείξει περίοδο ανοχής στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντιθέτως θα περιμένει από τον πρωθυπουργό να έχει ένα έτοιμο σχέδιο, με στόχο την επούλωση των πληγών από την πανδημία. 

Μέχρι τότε πάντως τέσσερις παράγοντες είναι αυτοί στους οποίους δείχνει να επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού άμεσα:

  • Στην επίσπευση της εμβολιαστικής επιχείρησης για το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, το οποίο εκτιμάται ότι θα στηθεί εντός του καλοκαιριού. 
  • Στην επιλογή του πρωθυπουργού να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς στην ψήφιση συγκεκριμένων νομοθετημάτων ως το καλοκαίρι. Νομοσχέδια με καθαρό μεταρρυθμιστικό πρόσημο, προετοιμάζοντας το έδαφος για το δεύτερο μισό της τετραετίας.  
  • Στην προσήλωση σε ένα συνεκτικό σχέδιο φοροαπαλλαγών και οικονομικών μέτρων στήριξης (μόνιμων και μη). 
  • Στη διαχείριση του τουρισμού, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της χώρας προκειμένου η ελληνική οικονομία να ορθοποδήσει μετά το σχεδόν ισοπεδωτικό πέρασμα του κορωνοϊού.

Ο πρωθυπουργός δε δείχνει διατεθειμένος να περιμένει απλώς να έρθει η ώρα της αλλαγής σελίδας. Προετοιμάζει νέες δημόσιες εμφανίσεις μέσα στις επόμενες μέρες, ώστε να σταλεί το μήνυμα μιας νέας «πολιτικής κανονικότητας» στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζονται στοχευμένες επισκέψεις του σε ολόκληρη τη χώρα αρχής γενομένης από τη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη εβδομάδα.