Μέγαρο Μουσικής: Γενέθλια με μία μεγαλειώδη συναυλία

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο σύγχρονος «Ναός της Τέχνης» συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια ζωής και ετοιμάζεται να το γιορτάσει με πληθώρα εκδηλώσεων και μία μεγαλειώδη συναυλία.

Ήδη, από την αρχή του έτους έχουν διοργανωθεί διαδικτυακές εκδηλώσεις, ενώ από τις 22 Μαΐου και για ένα δίμηνο, οι μουσικοί της Καμεράτας θα δίνουν streaming συναυλίες, υπό τη διεύθυνση του φημισμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου.

«Κορωνίδα» των εκδηλώσεων για τα 30 χρόνια ζωής του Μεγάρου θα αποτελέσει μία μεγαλοπρεπής συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Ιουνίου, στις 21.00, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά που το Μέγαρο θα λάβει μέρος στην εκδήλωση με συναυλία Κλασικής Μουσικής.

Με τις νότες τους θα μεταφέρουν το κοινό… σε άλλες διαστάσεις ο σπουδαίος μαέστρος Ζούμπιν Μέτα, ο διακεκριμένος βιολονίστα Πίνχας Ζούκερμαν, αλλά και η περίφημη Ορχήστρα του Φλωρεντινού Μουσικού Μαΐου, με έργα του Γιοχάνες Μπραμς.

Όσον αφορά στον πρώτο, η λέξη «φαινόμενο» τον χαρακτηρίζει απόλυτα, καθώς, όπως υπογραμμίζουν οι διεθνείς κριτικοί, «δεν υπάρχει πιο αντιπροσωπευτικός όρος για να περιγράψουμε το επίπεδο της τέχνης του».

Ο Ζούμπιν Μέτα έχει διαγράψει 50 χρόνιας καριέρας στο μουσικό σανίδι, ενώ έχει δώσει πάνω από 3.000 συναυλίες σε όλο τον κόσμο! Μάλιστα, ο καταξιωμένος μαέστρος έχει διευθύνει όπερες στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του πλανήτη.

Ο Ινδός μουσικός έχει συνδέσει το όνομά του με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, στην οποία ήταν επικεφαλής από το 1977 έως το 2019. Ο Ζούμπιν Μέτα υποστηρίζει ενεργά την ανακάλυψη νεαρών ταλέντων, καθώς συμμετέχει σε ιδρύματα στη Βομβάη και στο Τελ Αβίβ, που προωθούν προγράμματα μουσικής εκπαίδευσης τόσο παιδιών όσο και νέων.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στο Μέγαρο έχουν πραγματοποιηθεί ουκ ολίγες sold-out παραστάσεις, τις οποίες έχει διευθύνει η δική του μπαγκέτα.

Η «αφρόκρεμα» του διεθνούς πενταγράμμου

Ο Πίνχας Ζούκερμαν είναι ένας από τους πιο περιζήτητους εν ενεργεία σολίστ του βιολιού και της βιόλας.

Ο Ισραηλινο-αμερικανός μετρά 50 χρόνια στο χώρο της Τέχνης, το παλμαρέ του κοσμούν 2

Grammy, ενώ έχει υπάρξει 21 φορές υποψήφιος για το εν λόγω βραβείο. Οι συναυλίες του με γνωστές ορχήστρες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας ξεχωρίζουν από τις φετινές του εμφανίσεις. Στις συνεργασίες του περιλαμβάνονται η σύμπραξη με τη Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου, ενώ ως σολίστ περιόδευσε με τη Συμφωνική της Αδελαΐδας στην Άπω Ανατολή.

Η Ορχήστρα του Φλωρεντινού Μουσικού Μαΐου ιδρύθηκε με το όνομα «Stabile Orchestrale Fiorentina». Από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής της πλαισίωνε ορχηστρικά πολλές παραγωγές Όπερας στο «Teatro Comunale» της Φλωρεντίας.

Το 1933 η Ορχήστρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του Φεστιβάλ του Φλωρεντινού Μουσικού Μαΐου, από το οποίο και προέρχεται το τωρινό όνομά της. Σπουδαία κεφάλαια της Ιστορίας της υπήρξαν ο Ρικάρντο Μούτι ως επικεφαλής διευθυντής Ορχήστρας και ο Ζούμπιν Μέτα. Η Ορχήστρα έχει κατακτήσει ένα βραβείο Grammy, το 1990.

Γεγονότα-«σταθμοί»

Η ίδρυση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών βασίστηκε σε μία έμπνευση της μεγάλης αοιδού Αλεξάνδρας Τριάντη. Η μελέτη του έργου ανατέθηκε σε σπουδαίους Έλληνες και ξένους αρχιτέκτονες, ενώ η πρώτη οικονομική προσφορά για την ανέγερση του κτιρίου ανήκε στον Δημήτρη Μητρόπουλο. Τη δεκαετία του 1970 ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και η κατασκευή του σκελετού του κτιρίου.

Ο Λάμπρος Ευταξίας, πρόεδρος του Ιδρύματος Δεκόζη-Βούρου, έδωσε την αναγκαία οικονομική υποστήριξη για την πλήρη χρηματοδότηση του έργου.
Το 1981 δημιουργήθηκε ένας νέος φορέας διοίκησης, με τη συνεργασία και του Κράτους, με όνομα Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Το 1991, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Έπειτα από 12 χρόνια, το Μέγαρο Μουσικής άνοιξε τις πύλες του Διεθνούς Συνεδριακού του Κέντρου, του νέου κτιρίου. Το 2004, η Φιλαρμονική του Βερολίνου άνοιξε για το κοινό την αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη», ενώ με το ρεσιτάλ του καταξιωμένου πιανίστα Πάουλ Μπαντούρα-Σκόντα εγκαινιάστηκε η αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας».

Το 2010, στον κήπο του Μεγάρου φιλοξενήθηκε η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης, υπό τη διεύθυνση του διάσημου αρχιμουσικού Ρικάρντο Μούτι. Στις μέρες μας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»