Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τεράστια οικολογική καταστροφή που πλήττει την Αυστραλία κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ και μέλος της Επιτροπής για τις σχέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Αυστραλία, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο κ. Μεϊμαράκης, αφού επισήμανε τις σοβαρές επιπτώσεις των πυρκαγιών σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και κυρίως ανθρωπιστικό επίπεδο, ζητά από την Κομισιόν να καταγράψει το μέγεθος της καταστροφής και να κινητοποιήσει κάθε μηχανισμό που μπορεί να χρησιμοποιήσει η ΕΕ όσον αφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες.

Η ερώτηση του κ. Μεϊμαράκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως εξής:

«Στην Αυστραλία συντελείται μια τεράστια οικολογική καταστροφή δεδομένου ότι η χώρα πλήττεται από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην ιστορίας της, οι οποίες συνιστούν σοβαρή ανθρωπιστική και περιβαλλοντική κρίση.

Οι πυρκαγιές αυτές, οι οποίες δοκιμάζουν πρωτίστως τους πολίτες της Αυστραλίας, είναι εξίσου καταστροφικές για τη χλωρίδα και την πανίδα της, ενώ έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα. Παράλληλα, αναμένεται να έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα, επηρεάζοντας αισθητά πολλαπλούς τομείς της οικονομίας της.

Σε παγκόσμια κλίμακα και λαμβάνοντας υπόψιν τις πρόσφατες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, η περιβαλλοντική καταστροφή είναι άνευ προηγουμένου και είναι επομένως ζωτικής σημασίας για τη διεθνή κοινότητα να παράσχει στην Αυστραλία τη βοήθεια που χρειάζεται για την καίρια και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, ώστε να ανακουφιστούν οι πληγέντες πολίτες και να προληφθεί οποιαδήποτε περαιτέρω οικολογική επιβάρυνση.

Ως εκ τούτου ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μας ενημερώσει για:

1) Το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στην Αυστραλία σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και κυρίως ανθρωπιστικό επίπεδο.

2) Τους μηχανισμούς που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Επιτροπή για να παράσχει βοήθεια στην Αυστραλία, τόσο όσον αφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών όσο και στην παροχή βοήθειας στους πολίτες της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ