Social

Καλύτερο το μέλι από τα φάρμακα και τα αντιβιοτικά

Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι ο καλύτερος τρόπος για να καλημερίσουμε τον οργανισμό μας είναι ένα ποτήρι χλιαρό νερό με μία κουταλιά μέλι

honey

Το μέλι μπορεί να είναι καλύτερο από τις συμβατικές θεραπείες για τον βήχα, τη «βουλωμένη μύτη» και τον πονόλαιμο. Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Evidence Based Medicine.

Η φυσική αυτή ουσία είναι φθηνή, εύκολα διαθέσιμη και απόλυτα ασφαλής, αφού δεν έχει παρενέργειες. Γι’ αυτό και σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι γιατροί μπορούν να το συστήνουν ως μια άριστη εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά, τα οποία συχνά στενογραφούνται για τέτοιες λοιμώξεις, χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος.

Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος επηρεάζουν τη μύτη, τον λαιμό, τον φάρυγγα και τους μεγάλους αεραγωγούς (βρόγχοι) που οδηγούν από τον αναπνευστικό σωλήνα προς τους πνεύμονες. Το μέλι είναι γνωστό ότι χρησιμοποιείται χρόνια τώρα ως «φάρμακο» για τον βήχα και το κρυολόγημα, ειδικά για τα παιδιά. Ωστόσο, τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του για μια σειρά συμπτωμάτων της ανώτερης αναπνευστικής οδού σε ενήλικες δεν είχαν μελετηθεί συστηματικά.

Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες εξέτασαν βάσεις δεδομένων με σχετικές μελέτες που συγκρίνουν το μέλι με τα παρασκευάσματα που το περιέχουν ως συστατικό (π.χ. αντισταμινικά, αποχρεμπτικά, κατασταλτικά βήχα και παυσίπονα). Βρήκαν 14 κλινικές δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν 1.761 άτομα διαφόρων ηλικιών. Από την ανάλυση των δεδομένων, οι επιστήμονες κατέληξαν, στο ότι το μέλι ήταν πιο αποτελεσματικό από τη συνηθισμένη αγωγή για τη βελτίωση των παραπάνω συμπτωμάτων, ιδιαίτερα αναφορικά με την συχνότητα και της σοβαρότητα του βήχα. Δύο από τις μελέτες έδειξαν, ότι τα συμπτώματα διήρκεσαν μία έως δύο ημέρες λιγότερο σε εκείνους που κατανάλωναν μέλι.

Ωστόσο, οι ερευνητές Hibatullah Abuelgasim, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, και Charlotte Albury και Joseph Lee, του Τμήματος Επιστημών Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Nuffield, σημείωσαν ότι το μέλι είναι μια σύνθετη ουσία και όχι ένα ομοιογενές προϊόν, οπότε επισήμαναν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Τόνισαν ωστόσο ότι: «Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος είναι ο συχνότερος λόγος για συνταγογράφηση αντιβιοτικών. Δεδομένου ότι η πλειονότητά τους είναι ιογενής, τα αντιβιοτικά είναι αναποτελεσματικά και ακατάλληλα».

«Το μέλι είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά και είναι γνωστό στους ασθενείς. Είναι επίσης φθηνό, εύκολα προσβάσιμο και έχει περιορισμένες παρενέργειες. Όταν οι κλινικοί γιατροί επιθυμούν να συνταγογραφήσουν κάποια αγωγή για μια απλή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, θα συνιστούσαμε το μέλι ως εναλλακτική λύση στα αντιβιοτικά», κατέληξαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Πηγή: theguardian.com

Δείτε επίσης