Στην Μελβούρνη της Αυστραλίας, η τοπική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη μιας εγκύου γυναίκας, επειδή αντιδρά στα μέτρα περιορισμού της ελευθερίας με αφορμή τον κορωνοϊό.

Η σύλληψη μάλιστα της 28χρονης Ζόι-Λι Μπάχλερ, έγινε μπροστά στα παιδιά της, μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Ποια ήταν η βασική αιτία γι’ αυτό; Οργάνωσε διαμαρτυρία κατά του lockdown στη σελίδα της στο Facebook.

Τα βίντεο που έχουν ανέβει σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν τους αστυνομικούς να μπαίνουν στο σπίτι της εγκύου και να δείχνουν σε αυτή και στον άντρα της, το ένταλμα έρευνας.

A screenshot of Ms Buhler's partner and child watching on during the arrest
Ο άντρας της 28χρονης Μπάχλερ με το άλλο ανήλικο παιδί τους

Έπειτα η γυναίκα ενημερώθηκε πως συλλαμβάνεται με την κατηγορία της «πρόκλησης» και του «δημόσιου κινδύνου». Μάλιστα της πέρασαν και χειροπέδες.

Η Μπάχλερ μάταια εξηγεί πως είναι έγκυος και πως έχει υπερηχογράφημα σε μία ώρα. Οι αστυνομικοί είναι ανένδοτοι, λέγοντάς της πως συλλαμβάνεται επειδή οργάνωσε διαδήλωση κατά του lockdown μέσω ανάρτησης στο Facebook.

Η έγκυος γυναίκα προθυμοποιήθηκε τότε να την διαγράψει αλλά ο αστυνόμος, ψυχρός, της είπε πως «διαπράξατε ήδη την επίθεση», λέγοντας πως έχει εξουσία, με βάση το ένταλμα, «να ψάξει υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα».

«Δεν συνειδητοποίησα πως έκανα κάτι κακό. Αυτό είναι γελοίο», είπε τότε η γυναίκα ξεσπώντας σε κλάματα.

Δείτε τα σχετικά βίντεο:

Ποια ήταν η επίσημη απάντηση;

Ο πρωθυπουργός της Βικτόρια, Ντάνιελ Άντριου, υπερασπίστηκε της σύλληψης, λέγοντας ότι οι διαμαρτυρίες υπονόμευσαν τις προσπάθειες δημόσιας υγείας. «Τώρα δεν είναι ώρα για διαμαρτυρίες. Γιατί δεν είναι ασφαλές για τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Βοηθός Επίτροπος της Αστυνομίας Λουκ Κορνίλιους πρόσθεσε: «Είμαι εξοργισμένος που βλέπω ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι στην κοινότητά μας που πιστεύουν ότι είναι καλή ιδέα τη στιγμή αυτής της θανατηφόρας πανδημίας να φύγουν από το σπίτι τους και να πάνε να διαμαρτυρηθούν».

Ωστόσο, το περιστατικό επικρίθηκε από ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και νομοθέτες της αντιπολίτευσης. «Η σύλληψη ανθρώπων προληπτικά για την οργάνωση ειρηνικών διαδηλώσεων ή για δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά στα αυταρχικά καθεστώτα και δεν πρέπει να συμβαίνει σε μια δημοκρατία όπως η Αυστραλία», δήλωσε η Έλεν Πίρσον, του Παρατηρητήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πολλοί άλλωστε είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως τέτοιες συμπεριφορές από τα όργανα επιβολής της τάξης, θα φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς τα βίντεο διαδίδονται αστραπιαία, προκαλώντας την μεγαλύτερη αντίδραση του κόσμου.

Πόσο σκληρό είναι το lockdown της Βικτόρια;

Τα πρόστιμα για παραβίαση των περιοριστικών μέτρων στην επαρχεία της Βικτόρια στην Αυστραλία, εκεί δηλαδή που βρίσκεται η Μελβούρνη, αγγίζουν τα 1.000 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν και στη σύλληψη και φυλάκιση.

Το lockdown φαίνεται πως έχει αποδώσει σχετικά, καθώς την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 100 κρούσματα κορωνοιού, σε σχέση με τα μέσο όρο 700 που ανιχνεύονταν καθημερινά, μέσα στον Ιούλιο, παρά το γεγονός πως από τις αρχές Μαΐου έχει σημειωθεί σημαντική πτώση στον αριθμό θανάτων εξαιτίας της νόσου.

Οι υποστηρικτές αυτών των τακτικών, λένε ότι τα μέτρα επιβολής της αστυνομίας ήταν απαραίτητα για αυτήν την επιτυχία. Αλλά οι ακτιβιστές των πολιτικών ελευθεριών υποστήριξαν ότι οι περιορισμοί της Βικτόρια είναι από τους σκληρότερους που παρατηρούνται στις δυτικές δημοκρατίες.Έχουν επίσης επηρεάσει δυσανάλογα τις φτωχότερες και πιο εθνοτικά διαφορετικές κοινότητες.

Μάλιστα, πέρα από τις αστυνομικές δυνάμεις που περιπολούν στους δρόμους, υπάρχει και η παρουσία στρατού, ο οποίος έχει μπλοκάρει τις εξόδους της πόλους, ώστε να μην επιτρέπει σε κανέναν να φεύγει από την Μελβούρνη, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων. Ο κόσμος έχει δικαίωμα να βγαίνει μόνο μια ώρα την ημέρα από το σπίτι του.

Τα περιοριστικά μέτρα θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου.