Λίνα Μενδώνη για Ιράν: «Τα περιθώρια της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ μεγάλα»

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, η Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι για πρώτη φορά ακούστηκε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα σε Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού μίλησε και για τις ενέργειες που κάνει η χώρα μας για τον επαναπατρισμό τους, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία της πως κάποια στιγμή θα επιστρέψουν στην Ακρόπολη.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα έρθει το momentum να επιστρέψουν τα γλυπτά στον τόπο που τα δημιούργησε. Είναι θέμα momentum. Νομίζω το momentum θα υπάρξει κάποια στιγμή. Εφόσον έχει ενταθεί και η πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο, αναγκαστικά θα χρειαστεί να κάνουν κάποιες κινήσεις».

Τόνισε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να διατηρούμε το ζήτημα των Γλυπτών στην επικαιρότητα. «Η Ελλάδα όπως ξέρετε έχει τη σταθερή της θέση για τα Γλυπτά. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο θεωρούμε ότι οφείλουμε να κάνουμε συστηματικά, είναι να θέτουμε διαρκώς το θέμα. Ιδιαίτερα στα διάφορα Fora, είτε είναι πολιτικά, όπως είναι η περίπτωση του συμβουλίου υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, είτε είναι διεθνείς οργανισμοί, όπως είναι η Unesco. Πριν από τρεις μέρες, που ήμουν στο Παρίσι, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και με τη Γενική Διευθύντρια κ. Αζουλέ, θέσαμε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οφείλουμε να το φέρνουμε συνεχώς στην επικαιρότητα ώστε να ευαισθητοποιούμε την κοινή γνώμη. Τελικά το Βρετανικό Μουσείο έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση όταν τα ποσοστά της κοινής γνώμης και μάλιστα της βρετανικής δηλώνουν τόσο πολύ υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή και με πολύ ένταση είναι να κρατάμε διαρκώς το θέμα στο προσκήνιο».