Δεδομένο πρώτο: η καυτή πατάτα του ποδοσφαίρου δεν μπορεί από μόνη της να προκαλέσει την πτώση μίας κυβέρνησης. Να τη ζημιώσει επικοινωνιακά ναι, μέχρι εκεί ωστόσο. Δεδομένο δεύτερο: Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν πρόκειται να αλλάξει χαρακτήρα όσα μνημόνια και αν εφαρμοστούν για χάρη του. Υπάρχει όμως και ένα ακόμη, το τρίτο και πιο καθοριστικό δεδομένο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Στο σημείο που έχει φτάσει η τραγικά παγιωμένη κατάσταση, εάν δεν υπογραφεί (το μνημόνιο) και δεν αναλάβει η κυβέρνηση καθοριστικές πρωτοβουλίες, το πρωτάθλημα δεν πρόκειται να τελειώσει!

Οι ξένοι το έχουν καταλάβει, γι’ αυτό ζητούν σε παρασκηνιακό επίπεδο να συναντηθούν οι μεγάλοι, ώστε να συμφωνήσουν προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες της υπογραφής του. Και μάλιστα, επιμένουν πως όλα αυτά πρέπει να γίνουν πριν τη διεξαγωγή του ντέρμπι ΠΑΟΚ -Ολυμπιακός, στις 23 του τρέχοντος μήνα.

Υπάρχει, ωστόσο, και ένα ακόμη δεδομένο, το οποίο προκαλεί αμηχανία σε όσους παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και όχι μόνο στους δημοσιογράφους. Αυτό, λοιπόν, λέει ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις από κυβερνητικά χείλη, δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο τι θα συμβεί και με ποιο τρόπο. Ο.Κ., καταλάβαμε καταρχάς πως θα σωθούν ΠΑΟΚ και Ξάνθη. Έκτοτε, ακολούθησαν, ωστόσο, οι υπουργικές δηλώσεις, οι οποίες μίλησαν για αφαίρεση βαθμών ανά αγώνα εφόσον υπάρχει η παρανομία της πολυϊδιοκτησίας, όπως και οι χθεσινές διευκρινιστικές για το πώς θα αφαιρούνται, τελικά, οι βαθμοί.

Την ίδια ώρα, η εκκρεμότητα που αφορά στον πειθαρχικό κώδικα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας υφίσταται ως τέτοια, καθώς δεν έχει δοθεί ακόμη εντολή από τις αρχές του ποδοσφαίρου (FIFA/UEFA) να αλλάξει το σημείο που προβλέπει υποβιβασμό για τη συγκεκριμένη παράβαση.

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε, χθες, ότι «η UEFA θα δεσμεύεται ότι θα υποβάλει έκθεση και προτάσεις για όλα τα ζητήματα του ποδοσφαίρου, και η Πολιτεία θα δεσμεύεται να υλοποιήσει τις προτάσεις στο μέρος που την αφορούν και ότι παρέχει πολιτική κάλυψη για ό,τι χρειάζεται να γίνει», όμως όλα αυτά είναι μέρος του «θα». Που σημαίνει δηλαδή, ότι ακόμη και αν στις προτάσεις από το εξωτερικό αλλάξουν όλα τα άρθρα, η διαδικασία θα χρειαστεί χρόνο. Κάποιος που θα ήθελε να κινδυνολογήσει θα μπορούσε δηλαδή να υποστηρίξει ότι θα φτάσει το πρωτάθλημα στο τελευταίο του στάδιο και τα πάντα θα είναι σε εκκρεμότητα. Ποιος θα πέσει και ποιος θα το κατακτήσει… Το κράτος, βέβαια, είναι πάντοτε πιο δυνατό από οποιονδήποτε πειθαρχικό κώδικα. Το είπε χθες ο υπουργός Επικρατείας: «Αυτονόητο ότι αφού υπάρχει ο νόμος αυτός, είναι υπέρτερος κάθε κανονιστικής πράξης»…