Στη σημαντική ανακάλυψη πως, μια μικρή ομάδα ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, ο οποίος προκαλεί την ασθένεια AIDS, έχουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τον ιό χωρίς ιατρική βοήθεια, έφτασαν επιστήμονες, ονομάζοντας τη συγκεκριμένη ομάδα ατόμων «ελεγκτές ελίτ».

Σε πολλές μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια αρκετών ετών, είχε διαπιστωθεί πως ένας πολύ μικρός αριθμός από τα 38 εκατομμύρια άτομα που είχαν μολυνθεί από τον ιό, ήταν σε θέση να τον καταστείλουν χωρίς καμία θεραπεία.

Σύμφωνα με το αξιοσημείωτο νέο εύρημα, ένα ακόμη μικρότερο υποσύνολο των «ελεγκτών ελίτ» φαίνεται να είναι ικανό να εξαλείψει τον ιό HIV από το σώμα τους, χωρίς να λάβουν καθόλου φάρμακα.

Η ανακάλυψη είναι εκπληκτική, επειδή ο HIV είναι μια δια βίου κατάσταση για την οποία δεν υπάρχει ιατρική θεραπεία. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι πάσχοντες απαιτούν καθημερινή αντιρετροϊκή θεραπεία (ART) για τον έλεγχο του ιού και τη διακοπή της ανάπτυξης συνδρόμου επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS).

«Τι συμβαίνει με αυτά τα άτομα, τα οποία αποκαλούμε ελεγκτές ελίτ, μπορεί να ρίξει φως στη θεραπεία του HIV-1 και επίσης να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς ένα άτομο με HIV μπορεί να ελέγξει τον ιό και να αποφύγει συμπτώματα που σχετίζονται με τον HIV», εξήγησε ο βετεράνος ερευνητής του ιού HIV, Κιθ Χούτς, ο οποίος είναι διευθυντής του τμήματος πόρων και ασθενειών του αίματος στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιών, Πνευμόνων και Αίματος.

Μορφή αυτοΐασης;

Στη νέα μελέτη, ειδικοί από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, το Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης μελέτησαν περισσότερους από 1.500 ελεγκτές ελίτ. Η έρευνά τους ανακάλυψε πως, αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν να επιτύχουν αποτελέσματα εξάλειψης ιών, τα οποία στο παρελθόν είχαν παρατηρηθεί μόνο μετά από χρόνια εντατικής ιατρικής θεραπείας.

Οι συγγραφείς λένε πως, οι ελεγκτές ελίτ είναι το πιο κοντινό πράγμα σε μια πιθανή «φυσική θεραπεία» για τον ιό, ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 33 εκατομμύρια ανθρώπους από την εμφάνιση της επιδημίας στις αρχές της δεκαετίας του 1980.