Ένα πολύ ενδιαφέρον δεκαπενθήμερο αρχίζει αύριο, καθώς μπαίνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα και οδεύουμε προς την Ανάσταση του Κυρίου το επόμενο Σάββατο.

Σταδιακά αρχίζει και ανοίγει η αγορά, ανοίγει η εστίαση με τα τραπεζάκια έξω και θα ακολουθήσουν τα σχολεία.

Για μια ακόμη φορά η καθημερινότητα μας αλλάζει και πλέον αυτό που θα την χαρακτηρίζει θα είναι τα συχνά self test και βεβαίως τα εμβόλια.

Σε ένα μήνα από τώρα η ζωή των Ελλήνων θα είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν που είχαμε συνηθίσει ένα χρόνο λόγω του κορωνοϊού.

Το βλέπουμε και στις άλλες χώρες, πώς σταδιακά ομαλοποιείται η καθημερινότητα των πολιτών.

Στην Βρετανία και το Ισραήλ πέταξαν τις μάσκες. Έτσι και εμείς, τους καλοκαιρινούς μήνες αφού προχωρήσουν τα εμβόλια θα μπορούμε ξένοιαστα να κάνουμε διακοπές και να ταξιδέψουμε.

Αυτό που μας διδάσκει αυτή η πανδημία είναι το πόσο ευάλωτοι είμαστε ως κοινωνία και ως πολίτες απέναντι  στις μεγάλες καταστροφές.

Ό,τι και αν δημιουργήσει ο άνθρωπος, η φύση μπορεί μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα να το γκρεμίσει.

Το δεύτερο μεγάλο δίδαγμα που παίρνουμε αυτή την περίοδο, που παλεύουμε με την πανδημία, είναι ότι η ψυχική και σωματική υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό.

Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να διορθωθούν και να ξαναγίνουν.

Αν χτυπηθεί ο άνθρωπος και η υγεία του, ακόμη και αυτοκρατορίες  να έχει δημιουργήσει, τίποτα δεν θα έχει σημασία πλέον. Άλλωστε είναι νωπά τα παραδείγματα πολύ επιτυχημένων επαγγελματικά συνανθρώπων μας που «χτυπήθηκαν» από τον κορωνοϊό και μαζί τους χάθηκαν τα πάντα.

Ό,τι και αν είπαν οι αρνητές της μάσκας, του εμβολίου, του self test και οι αμφισβητίες του κορωνοϊού για τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία, στο τέλος  αυτό που επικράτησε ήταν η επιστήμη και η λογική.

Αυτοί που επιβεβαιωθήκαν ήταν οι επιστήμονες, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή επέλεξαν μια συντηρητική μεν αλλά σταθερή γραμμή άμυνας.

Στο ποδόσφαιρο οι  προπονητές λένε πως με το αμυντικό σύστημα δεν κερδίζεις εύκολα, αλλά τουλάχιστον δεν χάνεις το παιγνίδι.

Όταν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία, θα βγουν και θα φωνάζουν πολλοί σωτήρες και ακόμη πιο πολλοί προφήτες.

Σημασία έχει την ώρα της μάχης ποιος ήταν αυτός που βγήκε μπροστά και έδειξε τον δρόμο. Ποιος πήρε το βάρος της ευθύνης και είπε πως μόνο έτσι θα επιβιώσουμε ως κοινωνία.