Μετά τον αντικαπνιστικό νόμο, το Υπουργείο Υγείας θέτει σε εφαρμογή σχέδιο για τον περιορισμό των παραγόντων κινδύνου από την έκθεση στο αλκοόλ.

Στα σχέδια της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», είναι η εντατικοποίηση ελέγχων στα σημεία διάθεσης αλκοόλ – με βασικό στόχο να μπει… φρένο σε κάθε πράξη παράνομης διάθεσης σε ανηλίκους, καθώς και η άμεση εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κυρίως στα σχολεία για τις βλαπτικές συνέπειες της έκθεσης των νέων στο αλκοόλ και της κατάχρησής του.

Το μοντέλο των μέτρων κατά του καπνίσματος με την εφαρμογή αυστηρών κυρώσεων διαπιστώθηκε ότι λειτούργησε. Έτσι, λοιπόν, αντίστοιχο θα εφαρμοστεί και για τον περιορισμό του αλκοόλ με αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, δρομολογούνται η ενίσχυση των κέντρων απεξάρτησης και η εκστρατεία ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του πληθυσμού με έμφαση στην εκπαίδευση που δεν θα στοχεύει μόνο στα παιδιά, αλλά κυρίως στους οδηγούς και τις εγκύους.

Προβλέπεται η διαμόρφωση δομών τηλεφωνικής υποστήριξης και επικοινωνίας ως εργαλείο βοήθειας των πολιτών που αναζητούν διέξοδο από εξαρτήσεις.

Εκτός από το αλκοόλ, στο στόχαστρο του Υπουργείου Υγείας μπαίνει και το πρόβλημα της παχυσαρκίας, τόσο σε ό,τι αφορά σε ενηλίκους όσο και σε ανηλίκους, αλλά και το ζήτημα της έλλειψης σωματικής άσκησης.

Στόχος είναι η εντατικοποίηση των ελέγχων στα κυλικεία, τόσο σε σχολεία όσο και σε εργασιακούς χώρους, καθώς και η υλοποίηση ενημερωτικών προγραμμάτων σε εκπαιδευτικούς παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας αλλά και στους γονείς για τα οφέλη της υγιεινής διατροφής.

Πηγή: «Τα Νέα»