Την αντίδραση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, έφερε η απόφαση της κυβέρνησης για την κατασκευή καινούργιων δομών. Μάλιστα τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν έως τις αρχές Μαρτίου και η ολοκλήρωσή τους σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης αναμένεται έως τις αρχές του καλοκαιριού. Ωστόσο οι αντιδράσεις σε πέντε νησιά, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και την Λέρο είναι παραπάνω από έντονες.

Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος είναι πως οι δήμοι των νησιών του Βόρειου Αιγαίου σε έκτακτες συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων αποφάσισαν μία σειρά μέτρων κατά της κυβερνητικής απόφασης για επίταξη περιοχών. Επιπλέον η οριστική ρήξή ήρθε και από το ψήφισμα της Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου, με το οποίο διακόπτεται κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση μέχρι να ανακληθεί η απόφαση για τις δομές.

Οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων

Το δημοτικό συμβούλιο δυτικής Λέσβου κατά τη συνεδρίασή του αποφάσισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης της περιοχής κοντά στην Καράβα, όπου σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή, και να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα.

Να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, αύριο Τετάρτη, το απόγευμα.

Να κληθεί ο υπουργός Μετανάστευσης να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου.

Να υπάρξει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης επίταξης της επίμαχης περιοχής.

Και στην Χίο, το δημοτικό συμβούλιο εξέφρασε την αντίθεσή του και αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, προκειμένου να υπάρξει προσφυγή κατά της διαδικασίας επίταξης.