Μέχρι τις 27 Οκτωβρίου το Oruc Reis θα… κόβει βόλτες στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την έκδοση νέας τουρκικής NAVTEX που εκδόθηκε το βράδυ της Τετάρτης 21 Οκτωβρίου.

Η θέση του Oruc Reis στις 09:30 το πρωί της Παρασκευής

Ο Φατίχ Ντονμέζ, υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, δήλωσε ότι το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται στη μέση του προγράμματος του και σημείωσε την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να συνεχίσουν οι έρευνες και οι εργασίες για δύο μήνες ακόμα, λέγοντας:

«Το πλοίο Ορούτς Ρέις, το οποίο το τελευταίο διάστημα συζητήθηκε ιδιαίτερα, συνεχίζει τις εργασίες του νότια του Κας, εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Εμείς εκεί έχουμε επιπλέον εργασίες περίπου δύο μηνών. Δηλαδή είμαστε στη μέση του προγράμματός μας. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις εργασίες μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου, των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο και πάλι για τη «Γαλάζια Πατρίδα» και αναφέρθηκε και στην ανάγκη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών.

«Η κυριαρχία της Γαλάζιας Πατρίδας μας, η ασφάλεια της ανεξαρτησίας μας, αυτή είναι η ευθύνη μας. Τασσόμαστε υπέρ του διαλόγου, έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο και ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό», ανέφερε ο Ακάρ και συμπλήρωσε ότι «όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε αποφασισμένοι, πως είμαστε επίσης ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας, πως θα ρισκάρουμε τα πάντα για τον σκοπό μας».