Για όσους αναζητούν ένα ιδιαίτερο αντικείμενο που δεν υπάρχει πουθενά στον πλανήτη, ένας Οίκος δημοπρασιών προσφέρει κάτι δελεαστικό: Μετεωρίτες

Σε μία διαδικτυακή πώληση, ο Οίκος δημοπρασιών Christie’s παρουσιάζει ένα χαρτοφυλάκιο ουράνιων αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων που προέρχονται από τη Σελήνη και τον Άρη, καθώς και αισθητικούς μετεωρίτες σιδήρου και βράχους που περιέχουν πολύτιμους λίθους. 

Οι μετεωρίτες είναι μικρά φυσικά αντικείμενα από το Διάστημα που επιβιώνουν κατά τη διέλευσή τους στην ατμόσφαιρα της Γης και προσγειώνονται στην επιφάνεια – και ενώ μερικά από αυτά τα δείγματα στεγάζονται σε μουσεία, 75 πωλούνται αυτό το μήνα ως μέρος μίας δημοπρασίας με τίτλο «Deep Impact: Martian, Lunar and Other Rare Meteorites».

Τα κομμάτια αυτά, είναι κάτι λιγότερο από το 1% του μετεωρίτη που δεν καταστράφηκε κατά την είσοδό του στη γήινη ατμόσφαιρα. 

Μεταξύ της συλλογής είναι ένα αγαλματίδιο αποτελούμενο από αστερόσκονη ηλικίας 7 δισ. ετών – έναν πέτρινο μετεωρίτη που βρήκε το δρόμο του προς τη Γη με ασυνήθιστο τρόπο. 

Σύμφωνα με τον Οίκο Christie’s, σε αντίθεση με τους περισσότερους μετεωρίτες, αυτός δεν έπεσε, ούτε αναποδογύρισε πέφτοντας στη Γη, αλλά διατήρησε σταθερό προσανατολισμό κατά την πτώση. Η πέτρα, που ζυγίζει περίπου 16 κιλά, εκτιμάται ότι θα πωληθεί για 50.000-80.000 δολάρια. 
Επίσης, διατίθεται προς πώληση ένα κομμάτι αρειανού βράχου, με φυσαλίδες της ατμόσφαιρας του πλανήτη παγιδευμένες μέσα σε ένα τμήμα, με εκτιμώμενη τιμή τα 30.000 έως 50.000 δολάρια. 

O Οίκος προσφέρει, επίσης, στη δημοπρασία ένα δείγμα από τον μεγαλύτερο μετεωρίτη που έπεσε στις ΗΠΑ, στην Οδησσό του Τέξας, το οποίο οι υπεύθυνοι της δημοπρασίας αναμένουν ότι θα φτάσει τα 60.000 δολάρια, μαζί με μία σφαίρα που δημιουργήθηκε από τον πυρήνα ενός αστεροειδούς, η οποία θα μπορούσε να φτάσει τα 18.000 δολάρια. 

Δεν έχουν, όμως, όλα τα εξωγήινα αυτά αντικείμενα αστρονομικές τιμές. Ορισμένα είναι προσιτά και ξεκινούν από τα 250 δολάρια στη δημοπρασία, η οποία ξεκίνησε στις 11 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μία εβδομάδα. 

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»