Metropolitan General: Η χρησιμότητα των εμβολίων, που είναι ασφαλή κι αποτελεσματικά

Την πεποίθηση ότι δεν περισσεύει κανένας σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα της πανδημίας, εξέφρασε ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών  Γεώργιος Πατούλης, κατά την  Πανελλήνια Διαδικτυακή Επιστημονική εκδήλωση, επισημαίνοντας πως  όλοι οι γιατροί του Ι.Σ.Α. πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου,  Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε  ότι «το πρόβλημα δεν έχει τελειώσει, βρισκόμαστε στο μέσον της πανδημίας» και αναφέρθηκε στις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία στη Μακεδονία, ενώ εισηγήθηκε να συνεχιστούν τέτοιου είδους επιστημονικές εκδηλώσεις για την ενημέρωση των πολιτών.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας Metropolitan General,  Θεόδωρος Ξενάκης μίλησε για το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των ιατρών του Νοσοκομείου  και εστίασε  μεταξύ άλλων στη συνεχή προσπάθεια όλου του προσωπικού να μείνει μακριά από το χώρο της ιατρικής μονάδας,  ο νέος κορωνοϊός.

Από τους ομιλητές ο καθηγητής  Χαράλαμπος Γώγος  έδωσε έμφαση  στα νεότερα δεδομένα όσον αφορά στη θεραπεία της Covid-19 (αντιιϊκά φάρμακα, δεξαμεθαζόνη και μονοκλωνικά αντισώματα) αλλά κυρίως επικεντρώθηκε στη χρησιμότητα των εμβολίων, που είναι ασφαλή κι αποτελεσματικά.

Κατόπιν ο καθηγητής  Γεώργιος Σαρόγλου, διευκρίνισε  πως  στην αντιμετώπιση της Covid-19 προτεραιότητα πρέπει να έχει  πρωτοβάθμια φροντίδα, λέγοντας ότι :

«Αυτό μπορεί να γίνει σε όσους έχουν θετικό τεστ κορωνοϊού με ένα ειδικό σκορ, σύμφωνα με το οποίο οι συνάνθρωποί μας χωρίζονται σε υψηλού και χαμηλού κινδύνου.

Οι υψηλού κινδύνου ασθενείς μεταβαίνουν στο νοσοκομείο ενώ οι χαμηλού κινδύνου παραμένουν σπίτι τους με συχνή, ανά 2-3 ημέρες, ιατρική παρακολούθηση, έστω και με τηλεφωνική επικοινωνίας καθώς και εργαστηριακό έλεγχο».

Στη συνέχεια, ο καθηγητής  Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο οποίος συμμετείχε από το Παρίσι, εξήγησε  ότι το πρόβλημα οφείλεται σε δύο σκέλη :

«Πρώτον στη φλεγμονή από την αυξημένη παραγωγή κυτοκινών και δεύτερον, στην αυξημένη θρόμβωση στα αγγεία των διαφόρων συστημάτων.

Ο μηχανισμός της φλεγμονής πυροδοτεί τη θρόμβωση και γι’ αυτό είναι άκρως απαραίτητη η αντιαιμοπεταλιακή και η αντιπηκτική αγωγή».

Καταλήγοντας, η διευθύντρια  Μαρία Βασιλάκη αναφέρθηκε στον αγώνα των συνανθρώπων μας, που πάσχουν από καρκίνο και την επίδραση του κορωνοϊού στη θεραπεία τους.

Τέλος, το σημαντικό αυτό επιστημονικό έργο συντονίστηκε από το διευθυντή του Τομέα Καρδιάς Metropolitan General,  Στέφανο Φούσα, ο οποίος επισήμανε ότι εξαιτίας του κορωνοϊού στο καρδιαγγειακό σύστημα μπορεί να προκληθεί οξεία μυοκαρδίτιδα, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες κ.α.

Η τηλεδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με τους  χαιρετισμούς και  την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων, όπου τονίστηκε η στενή συνεργασία επιστημόνων και Εκκλησίας,  ευχαριστώντας  τους γιατρούς για τη συνεισφορά τους στη θεραπεία του Αρχιεπισκόπου Ελλάδος Ιερώνυμου και του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου,  παροτρύνοντας  όλους να συμβουλεύονται τους ειδικούς.