Ο Χοσέ Αντόνιο Γιέπεζ Ορτίζ, γνωστός και ως «Βαριοπούλας» («El Marro» στα ισπανικά), βρίσκεται πλέον στα χέρια του μεξικανικού στρατού. Πρόκειται για έναν από τους ισχυρότερους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής.

Ειδικές δυνάμεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας, σε κοινή επιχείρηση με επίλεκτη ομάδα δράσης του μεξικανικού στρατού στην πόλη Γκουαναχουάτο, συνέλαβαν τον «Βαριοπούλα». Είχε προηγηθεί ένα αδιανόητο όργιο φρίκης, με το μακελειό 27 χρηστών ναρκωτικών σε φορέα απεξάρτησης στην κωμόπολη Ιραπουάτο. Σύμφωνα με τις αρχές, πίσω από τη συγκεκριμένη ομαδική εκτέλεση κρύβεται ο «Βαριοπούλας».

Celebran captura de José Antonio Yépez Ortíz, El Marro - Quadratín

Ο συλληφθείς ηγείται του καρτέλ Σάντα Ρόζα ντε Λίμα, το οποίο έχει ως βάση και ορμητήριο το Γκουαναχουάτο. Μια πόλη η οποία εμφανίζεται όλο και πιο ψηλά στον κατάλογο με τα πιο επικίνδυνα μέρη του Μεξικού, με ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα και βία πέρα από τα όρια της βαρβαρότητας.

Ο «Βαριοπούλας», ως μέγας ναρκο-βαρώνος, θεωρείται από τις διωκτικές αρχές ο Νο.1 υπεύθυνος για τη χαοτική κατάσταση στο Γκουαναχουάτο.

Ως συνήθως, το καρτέλ του «Βαριοπούλα» βρίσκεται σε ένοπλη διένεξη με μια ανταγωνιστική εγκληματική οργάνωση, το Καρτέλ Τζαλίσκο Νέας Γενιάς. Κατά τη Δίωξη Ναρκωτικών του Μεξικού, η εν ψυχρώ δολοφονία των 27 απεξαρτώμενων ήταν ένα σινιάλο, μια προειδοποίηση εκ μέρους του «Βαριοπούλα» προς τους εχθρούς του.

Μαζί του συνελήφθησαν και αρκετοί από τους υπασπιστές του, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι, πρακτικά, «ξηλώθηκε» ολόκληρο το καρτέλ. Οι ΗΠΑ, μέσω του πρεσβευτή τους στο Μεξικό, υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό τη σύλληψη του «Βαριοπούλα».

Ωστόσο, πιο ψύχραιμοι παρατηρητές του δαιδαλώδους κόσμου των τοπικών ναρκο-βαρώνων, εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα οι αρχές έκαναν ένα πολύ μεγάλο δώρο στο καρτέλ Τζαλίσκο, εφόσον έβγαλαν από τη μέση τον μεγαλύτερο ανταγωνιστή του.

Το Τζαλίσκο συνδέεται με το φοβερό καρτέλ της Σιναλόα, δηλαδή την οργάνωση του «Ελ Τσάπο», κατά κόσμον Χοακίν Γκουζμάν, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια δεσμά από την αμερικανική δικαιοσύνη, μετά από την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

Η σύλληψη του «Βαριοπούλα», αυτομάτως σημαίνει ότι οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών του Μεξικού απομένουν τα καρτέλ Τζαλίσκο και Σιναλόα.