Μια «ανάσα» από την απόφαση για την απέλαση του Νόβακ Τζόκοβιτς | tzoko 5 scaled

Σε περίπτωση που χάσει την έφεση, ο κορυφαίος τενίστας στον κόσμο θα έρθει αντιμέτωπος με απέλαση και τριετή απαγόρευση βίζας

Το θρίλερ γύρω από το όνομα του Νόβακ Τζόκοβιτς συνεχίζεται, με τον ίδιο να επιστρέφει στο ξενοδοχείο κράτησης για μετανάστες, ενώ το αυστραλιανό δικαστήριο όρισε την ακροαματική διαδικασία για την υπόθεση ακύρωσης της βίζας του αύριο, Κυριακή στις 09:30 (00:30 ώρα Ελλάδας).

Ειδικότερα, η βίζα του Σέρβου τενίστα ακυρώθηκε για δεύτερη φορά χθες, καθώς η κυβέρνηση τον θεωρεί απειλεί για τη δημόσια υγεία, με τους δικηγόρους του να ασκούν έφεση κατά της απόφασης, την οποία χαρακτήρισαν «παράλογη».

Πάντως, ο Νόβακ Τζόκοβις είναι προγραμματισμένο να παίξει στο Australian Open την Δευτέρα. Παρ όλα αυτά, η αυριανή ακρόαση είναι κρίσιμη για να μπορέσει να αγωνιστεί λίγες ώρες αργότερα. Σε περίπτωση που χάσει την έφεση, ο κορυφαίος τενίστας στον κόσμο θα έρθει αντιμέτωπος με απέλαση και τριετή απαγόρευση βίζας.

Παράλληλα, τα δικαστικά έγγραφα που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, δείχνουν πως ο υπουργός Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ επέλεξε να ακυρώσει τη βίζα του Τζόκοβιτς επειδή «η παρουσία του ανεμβολίαστου παίκτη θα μπορούσε να πυροδοτήσει αντιδράσεις στον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού».

«Θεωρώ ότι η παρουσία του μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία της αυστραλιανής κοινότητας» έγραψε σε μια επιστολή προς τον Τζόκοβιτς και τους δικηγόρους του, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως θα μπορούσε επίσης να να προκαλέσει «αναταραχή» επειδή είναι ένα «άτομο επιρροής και θέσης».

Η βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς ανακλήθηκε για πρώτη φορά λίγο μετά την άφιξή του στη Μελβούρνη στις 6 Ιανουαρίου, αφότου αξιωματούχοι της Αυστραλιανής Συνοριακής Δύναμης δήλωσαν πως «απέτυχε να παράσχει τα κατάλληλα στοιχεία» για να λάβει εξαίρεση εμβολίου.

Ο Σέρβος κρατήθηκε για μέρες σε ξενοδοχείο μετανάστευσης, πριν αποκατασταθεί η βίζα του από δικαστή, ο οποίος διέταξε την απελευθέρωσή του, κρίνοντας πως οι συνοριοφύλακες αγνόησαν τη σωστή διαδικασία κατά την άφιξή του.

Ωστόσο, χθες το βράδυ, ο Άλεξ Χοκ ακύρωσε για άλλη μία φορά τη βίζα του Τζόκοβιτς υπό διαφορετικές εξουσίες στον Νόμο Μετανάστευσης της Αυστραλίας. Ο νόμος του επιτρέπει να απελάσει οποιονδήποτε θεωρεί πιθανό κίνδυνο για την «υγεία, την ασφάλεια ή την καλή τάξη της αυστραλιανής κοινότητας».

Ο Πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον είπε ότι η απόφαση ήρθε μετά από «προσεκτική εξέταση». Αναφερόμενος στη βαριά κριτική που έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του επειδή επέτρεψε στον ανεμβολίαστο παίκτη να εισέλθει στην Αυστραλία, ο κ. Μόρισον είπε: «Οι Αυστραλοί έχουν κάνει πολλές θυσίες κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας και δικαίως αναμένουν ότι το αποτέλεσμα αυτών των θυσιών θα προστατευθεί».