Με μια νέα τοιχογραφία στο Γουάιτσαπελ του Λονδίνου, η ιστορικός Χάλι Ρούμπενχολντ σχεδιάζει να αποτίσει φόρο τιμής στις ζωές των γυναικών που δολοφόνησε ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης, ελπίζοντας ότι αυτό θα γίνει αντίβαρο στις οργανωμένες «Jack the Ripper» ξεναγήσεις στην περιοχή.

Το πρότζεκτ έχει ήδη τη μη δεσμευτική υποστήριξη των αρχών και τοπικών θεσμών, και η Ρούμπενχολντ αισιοδοξεί: «Θα γίνει, είναι απλώς θέμα να βρεθεί το κατάλληλο μέρος».

Η Ρούμπενχολντ έχει κερδίσει το αξίας 50.000 λιρών Αγγλίας βραβείο Μπάιλι Γκίφορντ για το βιβλίο της «Οι Πέντε». Σε αυτό, η ιστορικός ξετυλίγει τις ζωές των πέντε «αναγνωρισμένων» από τη σχετική ιστοριογραφία θυμάτων του Αντεροβγάλτη: της Μέρι Αν «Πόλι» Νίκολς, της Άνι Τσάπμαν, της Ελίζαμπεθ Στράιντ, της Κάθριν Ίντοους και της Μέρι Τζέιν Κέλι.

Η ιδέα για μια μόνιμη τοιχογραφία προς τιμή αυτών των γυναικών τής ήρθε όταν ο εκδότης της παρήγγειλε μια προσωρινή τοιχογραφία στην οδό Έμπορ στο Γουάιτσαπελ για να προωθήσει το βιβλίο της.

«Εδώ και κάποιο καιρό, ο κόσμος κουβεντιάζει για ένα μνημείο γι’ αυτές τις γυναίκες… Το Γουάιτσαπελ δεν είναι μέρος για να αναγείρεις άγαλμα. Αλλά μια τοιχογραφία – αυτό είναι. Είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται. Υπάρχει τόση τέχνη δρόμου στο Σπίταφιλντς, στο Γουάιτσαπελ και στο Σόρντιτς, άρα είναι τόσο πολύ συναφές» τόνισε, μιλώντας στην εφημερίδα «The Guardian».

«Οι μπίζνες “Τζακ ο Αντεροβγάλτης” έχουν κάνει ιδιοκτησία τους το Γουάιτσαπελ και αυτό είναι λίγο αρρωστημένο. Οι οργανωμένες ξεναγήσεις “Τζακ ο Αντεροβγάλτης” είναι πολλές μέσα στη μέρα κι ορισμένες είναι απολύτως φριχτές. Προβάλλουν εικόνες ακρωτηριασμένων γυναικών.

Έχει γίνει ένα μέρος στο οποίο τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο έρχονται για να έχουν μια εμπειρία “Τζακ ο Αντεροβγάλτης”. Το όνομά του είναι παντού στο Γουάιτσαπελ. Δεν θα έπρεπε να θυμόμαστε αυτές τις γυναίκες και με έναν ζωντανό, έντονο τρόπο;»

«Η ιστορία του Αντεροβγάλτη ξεκινά τη στιγμή των θανάτων τους, αλλά τέσσερις από αυτές ζούσαν περισσότερο από 40 χρόνια και μία ήταν 25 χρονών. Αυτά είναι πολλά χρόνια και πολλές εμπειρίες, άρα μια τοιχογραφία θα έπρεπε να τιμήσει τη ζωή αυτών των γυναικών, να τις βάλει ξανά στο επίκεντρο του Γουάιτσαπελ» υποστηρίζει η Χάλι Ρούμπενχολντ.

Η ιδέα της Ρούμπενχολντ, με την εμφάνισή της στον λογαριασμό της ιστορικού στο Twitter, έγινε viral. Και τοπικές εκκλησίες εκδήλωσαν τη στήριξή τους.