Σηκώστε και κανένα τηλέφωνο!

Σιγά σιγά όλα έχουν αρχίσει και παίρνουν το δρόμο τους. 

Τα περιοριστικά μέτρα χαλαρώνουν.  

Η Εστίαση ανοίγει, μαζί και τα σχολεία. 

Και σε λίγο μπαίνουμε στο καλοκαίρι και οι προορισμοί μας θα γεμίσουν τουρίστες. 

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τίποτα δεν θα θυμίζει το δύσκολο χειμώνα που περάσαμε και την προσπάθειά μας να προφυλαχτούμε από τον κορωνοϊό. 

Αυτά, βέβαια, υπό την προϋπόθεση ότι όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να χτίσουμε και να διατηρήσουμε το τείχος της ανοσίας, κάνοντας τα εμβόλια και τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας. 

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι πρόκειται να συμβεί αν, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, δεν καταφέρουμε να πείσουμε να κάνουν το εμβόλιο όσοι ακόμη έχουν αμφιβολίες. 

Δε νοείται μετά από τόσο μεγάλες δυσκολίες να υπάρχουν ακόμη συνάνθρωποί μας άνω των 60 και 65 ετών οι οποίοι αρνούνται να εμβολιαστούν. 

Μέχρι τώρα, δεν έχουν προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα 4 στους δέκα συμπολίτες μας οι οποίοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 65 έως 70 ετών, ενώ στις ηλικίες από 70 έως 85 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί τρεις στους 10.  

Είναι από τα υψηλοτέρα ποσοστά ανεμβολίαστων στην Ευρώπη.  

Στις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες τα ποσοστά εμβολιασμένων στους ηλικιωμένους κυμαίνονται από 93% έως και 100%. 

Γι’ αυτό και κατάφεραν οι γιατροί εκεί να μηδενίσουν τον αριθμό των θανάτων σε καθημερινή βάση. 

Στην Ελλάδα, όλα δείχνουν πως μετά το καλοκαίρι, αν όλα πάνε καλά, θα σταματήσουν να πεθαίνουν οι άνθρωποι στα νοσοκομεία. 

Και, δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία όσων φεύγουν από κοντά μας είναι ανεμβολίαστοι. 

Προχθές, στο νοσοκομείο «Σωτήρια» οι γιατροί στις ΜΕΘ ήταν απαρηγόρητοι, γιατί δεν μπορέσαν να σώσουν ένα νέο παλληκάρι 38 ετών που διασωληνώθηκε και τελικά «έφυγε» γιατί δεν άντεξε το σώμα του. 

Όποιον προβληματισμό και αν έχει ο κάθε ένας μας για τα εμβόλια, πρέπει να ξέρει πως σήμερα, στην Ελλάδα, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να αρνείται να εμβολιαστεί. 

Ειδικά αν ανήκει σε ευπαθή ομάδα ή αν είναι εργαζόμενος – νοσηλευτής ή γιατρός σε μονάδες φροντίδας. 

Αυτό θυμίζει τους φοροφυγάδες τις περιόδους των Μνημονίων. 

Και τότε κάποιοι πλήρωναν κανονικά και ήταν συνεπείς φορολογούμενοι. 

Όταν ήρθαν τα Μνημόνια, μαζί με αυτούς βγήκαν στους δρόμους και οι φοροφυγάδες που έκλεβαν την Εφορία και ζητούσαν να μην αυξηθούν οι φόροι, που έτσι και αλλιώς δεν πλήρωναν. 

Έτσι και τώρα. Κάποιοι επενδύουν στην υπεύθυνη στάση των περισσοτέρων που σπεύδουν να εμβολιαστούν. 

Το τείχος της ανοσίας θα χτιστεί από τους άλλους.  

Τους πολλούς. Τους υπευθύνους. 

Και κάποιοι πάλι, λαθραία θα επιβιώσουν στις πλάτες όσων δεν φοβήθηκαν, δεν πίστεψαν τις θεωρίες συνωμοσίας και εμβολιάστηκαν. 

Είναι κρίμα, λοιπόν, μέσα στο καλοκαίρι ή το φθινόπωρο η προσπάθεια που καταβάλλει η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας να πέσει στο κενό και να ξαναγυρίσουμε και πάλι στο μηδέν. 

Είναι κρίμα, λόγω της ανευθυνότητας ορισμένων, να κάνουμε μία «τρύπα» στο νερό και να αναγκαστούμε να ξανακλειστούμε στα σπίτια μας.