Οι ηγέτες της ΕΕ θα προσπαθήσουν να επιτύχουν μια συμφωνία σχετικά με τα οικονομικά μέτρα για την ανάσχεση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, σήμερα στις 17:00 μετά από ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο συνομιλιών στις οποίες διαφωνούσαν για το μέγεθος ενός ταμείου ανάκαμψης.

Οι ολονύχτιες διαπραγματεύσεις έληξαν στις 6 π.μ. τη Δευτέρα το πρωί, αφού ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έβαλε στο τραπέζι ένα νέο ποσό ύψους 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις για τις πληγείσες χώρες. Αυτό το ποσό είναι πολύ χαμηλότερο από τις προηγούμενες προτάσεις, αλλά υψηλότερο από αυτό που επιθυμούν οι «φειδωλοί 4».

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ένας από τους υποστηρικτές των δανείων έναντι των επιχορηγήσεων, δήλωσε ότι ήταν «πολύ χαρούμενος» με το αποτέλεσμα μετά από μια μέρα «σκληρών διαπραγματεύσεων».

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στις 4 μ.μ. ώρα Βρυξελλών (5 μ.μ. ώρα Ελλάδας). Εάν μια συμφωνία επιτευχθεί για μέγεθος του ταμείου ανάκτησης, το βάρος θα δοθεί στον μηχανισμό που θα διαχειρίζεται την εκταμίευση των χρηματοδοτήσεων, ένα θέμα που επίσης φαίνεται να διχάζει το μπλοκ.

Με πληροφορίες από Financial Times