Ένας μηχανικός από τον Καναδά δημιούργησε ένα πλήρως λειτουργικό – και πιθανώς πολύ θανατηφόρο – φωτόσπαθο, μετατρέποντας την ιδέα που εισήχθη πριν από τέσσερις δεκαετίες από την πρώτη ταινία Star Wars σε πραγματικότητα.

Ενώ πολλοί φανατικοί του Star Wars έχουν δοκιμάσει στο παρελθόν την δημιουργία μιας λειτουργικής εκδοχής του όπλου των Jedi, αυτά τα «όπλα» ήταν σε μεγάλο βαθμό συνδυασμοί μη αναδιπλούμενων μεταλλικών σωληνώσεων και φωτός ή φιλόδοξες ρέπλικες των αναδιπλούμενων πλαστικών φωτιστικών παιχνιδιών.

Ωστόσο, για τον Tζέιμς Χόμπσον – γνωστό στους θαυμαστές του στο YouTube ως «The Hacksmith» – τέτοιες συσκευές τύπου αγνοούν την ουσιώδη φύση του φωτόσπαθού ως λέιζερ σταθερού μήκους που και λάμπει και μπορεί να λιώσει το μέταλλο.

Engineer creates real-life 'Star Wars' lightsaber that can slice through  metal

Και επειδή ο Χόμπσον κατανοεί τις βασικές αρχές της μηχανικής των λέιζερ, μπόρεσε να δημιουργήσει τη δική του εκδοχή για τη λαμπερή λεπίδα που κρατούσε ο Jedi και περιέγραψε στην ταινία του 1977 ως «Ένα κομψό όπλο – για μια πιο πολιτισμένη εποχή».

Σε ένα νέο βίντεο για τη σειρά « Make It Real» της Hacksmith Industries, ο Χόμπσον δείχνει πώς κατάφερε να μετατρέψει μια ιδέα που είχε προηγουμένως απεικονιστεί μόνο μέσω ειδικών εφέ του Χόλιγουντ και CGI σε μια απολύτως λειτουργική συσκευή.

Το βίντεο, το οποίο δημοσιεύθηκε την Πέμπτη (15/10), έγινε viral και μέχρι στιγμής έχει πάνω από 20 εκατομμύρια προβολές.

Το φωτόσπαθο αυτό βασίζεται σε ένα φορητό σακίδιο που είναι συνδεδεμένο σε λαβή που έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει με εκείνη των ταινιών.

Η λαβή αντλεί μια σταθερή ροή αερίου προπανίου που, όταν αναμιγνύεται με οξυγόνο, δημιουργεί μια έκρηξη φλόγας πλάσματος που με την θερμοκρασία να φτάνει στους 2.200 βαθμούς Κελσίου – που σημαίνει ότι μπορεί να κόψει παχιά κομμάτια μετάλλου και μπορεί ακόμη και να τεμαχίσει τον χάλυβα

Engineers Create Plasma-Powered Lightsaber That Can Cut Metal

Ο Χόμπσον έδειξε επίσης πώς μια σειρά διαφορετικών αλάτων μπορεί να τοποθετηθεί στη ροή του πλάσματος για να αλλάξει το χρώμα της δέσμης. 

Για παράδειγμα, το βορικό οξύ μπορεί να κάνει την ακτίνα πράσινη, ενώ το χλωριούχο νάτριο, μπορεί να το κάνει κίτρινο. Το χλωριούχο ασβέστιο θα παράγει πορτοκαλί χρώμα, ενώ το χλωριούχο στρόντιο θα μετατρέψει την ακτίνα σε κόκκινο χρώμα.

«Ακόμη και με όλο τον νέο εξοπλισμό και τις δυνατότητές μας, εξακολουθούμε να δεσμευόμαστε από τους νόμους της θερμοδυναμικής», εξηγεί στο βίντεο.

«Οι θεωρίες λένε ότι το πλάσμα συγκρατείται καλύτερα σε μια ακτίνα από ένα μαγνητικό πεδίο. Το ζήτημα είναι η παραγωγή ενός αρκετά ισχυρού ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που να περιέχεται σε μια λεπίδα, καθώς η ακτίνα φωτός θα πρέπει να είναι κυριολεκτικά ”χτισμένη” μέσα σε ένα κουτί επικαλυμμένο με ηλεκτρομαγνήτες», συμπληρώνει.

Δείτε το σχετικό βίντεο: