Μηχανορραφίες για να πάρει την επιμέλεια του παιδιού | divorce 1 scaled

Απίστευτες ιστορίες σκαρφίζονται πρώην σύζυγοι για να κερδίσουν τα Δικαστήρια

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Μέσα στις πραγματικές καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από συγγενείς τους ή και τρίτα πρόσωπα, για τις οποίες οι ένοχοι πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά, έως και με την ισόβιο κάθειρξη όπως προβλέπει, πλέον, ο νόμος, υπάρχουν και κάποιες που η Δικαιοσύνη, μετά από ενδελεχείς έρευνες, τις κρίνει ψευδείς και υποβολιμαίες, προερχόμενες από πρώην συζύγους ανδρών για να πάρουν την επιμέλεια των παιδιών ή να τους πλήξουν εκδικητικά.

Δυστυχώς, οι ψευδείς αυτές καταγγελίες, όπως τις κρίνει η Δικαιοσύνη, κάνουν κακό, για ευνόητους λόγους, και στις πραγματικές υποθέσεις που, δυστυχώς, εκλαμβάνονται με καχυποψία. Άνδρες που δικαιώθηκαν δικαστικά και δικηγόροι, έχουν επικοινωνήσει με τη «Βραδυνή της Κυριακής», προς τούτο και ενδεικτικά σήμερα δημοσιεύουμε κάποιες περιπτώσεις.

Ο Ευστάθιος Κολυβάς κατηγορήθηκε από την πρώην σύζυγό του για σεξουαλική κακοποίηση του μόλις 7,5 ετών γιου του, το 2018. Του ασκήθηκε ποινική δίωξη, κινδύνεψε να πάει φυλακή, να χάσει τη δουλειά του, αλλά αρχικά ανακρίτρια και εισαγγελέας (που δεν τον προφυλάκισαν), και εν συνεχεία άλλη εισαγγελέας και οι τρεις δικαστές του Συμβουλίου (που δεν τον παρέπεμψαν σε δίκη), έκριναν ότι η καταγγελία ήταν ψευδής, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μία σειρά στοιχείων, μεταξύ άλλων πλήθος εξετάσεων του παιδιού από πραγματογνώμονες που κατέδειξαν πως όσα είπε ήταν καθοδηγούμενα από τη μητέρα!

Μηχανορραφίες για να πάρει την επιμέλεια του παιδιού | 24 kolyvas

Μιλώντας στη «ΒτΚ» ο κ. Κολυβάς αναφέρει ότι η σύζυγός του άρχισε να οργανώνει αποξένωση από το γιο τους όταν βρέθηκαν σε διάσταση τον Σεπτέμβριο του 2011, και ενώ το παιδί τότε ήταν μερικών μηνών. «Αφενός με απέκρυπτε από καλοκαιρινές περιόδους, γιορτές κ.λπ., αφετέρου με κατηγόρησε για λεκτική βία προς το παιδί, και κλιμακώνοντας τη συκοφαντία, με κατηγόρησε για σωματική βία. Όλα κατέρρευσαν στα δικαστήρια που έγιναν, αφού αθωώθηκα απ’ ό,τι προσπάθησε να μου προσάψει, ενώ εκείνη έχει καταδικαστεί ήδη για παραβιάσεις δικαστικών αποφάσεων». Τότε, εν έτει 2018 –δηλώνει ο κ. Κολυβάς– και 20 ημέρες μετά την υποβολή αιτήματος συνεπιμέλειας τον κατηγόρησε στη ΓΑΔΑ ότι ασελγούσε στον 7,5 ετών, τότε, γιο του. «Από εκείνη τη στιγμή ξεκινά ο γολγοθάς μου, και ενώ από προηγούμενο γάμο είχα την επιμέλεια του μεγάλου μου γιου από τα 12 του χρόνια μέχρι τα 23 του, ο οποίος σήμερα είναι 29 ετών και είναι ένας αυτόνομος και υπεύθυνος ενήλικας. Επί τρεισήμισι χρόνια κινδύνευα με αυτή την κατηγορία, ως δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι μου, να πάω φυλακή για μία πράξη που ούτε να την σκεφτώ δεν θα μπορούσα, πόσο μάλλον να την πράξω. Και κατάφερα να αποδειχθεί, μετά από μεγάλο ψυχικό και οικονομικό κόστος (μεταξύ άλλων πούλησα ένα διαμέρισμά μου), ότι όλο αυτό ήταν ένα τεράστιο ψεύδος, μία πλεκτάνη με μοναδικό και απώτερο σκοπό την ψυχολογική, κοινωνική, επαγγελματική και οικονομική εξόντωσή μου, αλλά και την οριστική αποκοπή από το παιδί.

Με ομόφωνη απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή και με γνωμάτευση δύο παιδοψυχολόγων από το δημόσιο νοσοκομείο “Αγία Σοφία”, που ορίστηκαν από τον εισαγγελέα και έκριναν ότι οι δηλώσεις του παιδιού ήταν απόλυτα καθοδηγούμενες, αφέθηκα ελεύθερος χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο, και στις 11/11/2021, μετά από πρόταση της εισαγγελέως, η οποία σε 14 σελίδες αποδόμησε όλες τις ψευδείς καταγγελίες της πρώην συζύγου μου, εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών (3914/2021). Πλέον, έχω απευθυνθεί στην εισαγγελέα Ανηλίκων και ζητώ την απομάκρυνση του γιου μου από την πρώην σύζυγό μου και την αποκατάσταση των σχέσεων με το παιδί μου, όπως και την παραπομπή της κυρίας αυτής για συκοφαντική δυσφήμηση, ψευδή καταμήνυση και ό,τι άλλο προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας».

Μηχανορραφίες για να πάρει την επιμέλεια του παιδιού | 24 stouggaris

Ο δικηγόρος του πατέρα, Φοίβος Στρουγγάρης, αναφέρει και άλλες παρόμοιες υποθέσεις που κατέρρευσαν τελευταία στη Δικαιοσύνη, τουλάχιστον 10, όλες σε σχέση με τη συνεπιμέλεια, και κάνει λόγο για μάστιγα. «Η χειρότερη θέση που μπορεί να βρεθεί ένας αθώος άνθρωπος και δη πατέρας, είναι όταν πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει ασελγήσει στο παιδί του», δηλώνει. «Η κατηγορία αφήνει ένα μόνιμο τραύμα, διότι ουδείς γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν πέραν από τους εμπλεκόμενους, και οι τρίτοι (οικογενειακός περίγυρος, φίλοι, γνωστοί, συνεργάτες, συνάδελφοι), καθότι το στίγμα είναι τόσο εκρηκτικό, που ακόμα και επί αθωώσεως οι ματιές του περιγύρου είναι διαμπερείς. Το να κατηγορείσαι από τρίτο πρόσωπο για μία παραβατική συμπεριφορά είναι αντιμετωπίσιμο σε όλα τα επίπεδα. Το να κατηγορείσαι από το παιδί σου, δια μέσω της πρώην συζύγου σου, με το σκεπτικό ότι από το επερχόμενο διαζύγιο θα χάσεις κάθε επαφή με το παιδί σου και θα σε μεταχειρίζεται ως κουμπαρά της, αυτό απαιτεί σκληρό στομάχι και αντοχές ψυχικής και πνευματικής υφής. Η μητέρα-σύζυγος που εν γνώσει της καταγγέλλει ψευδώς τον πρώην-εν διαστάσει σύζυγό της, αποτελεί το χειρότερο είδος κατηγόρου. Εφόσον αποδειχθεί ψευδής η καταγγελία, πέραν από τις ποινικές και αστικές αξιώσεις του αδίκως συκοφαντούμενου, μονόδρομος θα έπρεπε να είναι η αυτεπάγγελτη και άμεση επέμβαση των Αρχών με σκοπό το παιδί να αναλαμβάνεται αποκλειστικά από τον πατέρα».

Είτε έτσι είτε αλλιώς, θύματα είναι τα παιδιά

«Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό τα περιστατικά όπου γυναίκες καταγγέλλουν τους τέως συζύγους τους για δήθεν σεξουαλική κακοποίηση των ανηλίκων τέκνων τους», δηλώνει στη «Βραδυνή της Κυριακής» και ο γνωστός δικηγόρος Σταύρος Γεωργίου. «Όλα αυτά, βέβαια, στα πλαίσια της αντιδικίας για την επιμέλεια των παιδιών τους, ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του νόμου για τη συνεπιμέλεια. Πολλές φορές μάλιστα, επιδιώκουν και την αφαίρεση της γονικής μέριμνας από τον τέως σύζυγο, προκειμένου να διαχειρίζονται αποκλειστικά οι ίδιες τις τύχες των ανήλικων παιδιών τους.

Μηχανορραφίες για να πάρει την επιμέλεια του παιδιού | 24 georgiou

Φαντασθείτε, βέβαια, εκτός από την ταλαιπωρία των έρημων τέως συζύγων τους, με πολλές φορές εξόφθαλμες ψευδείς καταγγελίες, την ψυχολογική επίδραση που έχει στα ίδια τα παιδιά, αυτή η μεθόδευση, αφού οι καταγγέλλουσες τα εργαλειοποιούν, καθώς τα κάνουν μέρος του προβλήματος, που τελικά αφορά μόνο τις ίδιες.

Σε περιπτώσεις που μου έτυχαν πρόσφατα, η σύζυγος κατήγγειλε τον τέως σύζυγό της για σεξουαλική κακοποίηση της 13χρονης κόρης του. Ο χριστιανός, αφού προφυλακίσθηκε, αθωώθηκε στο ΜΟΔ. Και, ω! του θαύματος, σε 1½ χρόνο και πριν στεγνώσει το μελάνι της απόφασης, η τέως σύζυγος τον κατήγγειλε, και πάλι, για το ίδιο ακριβώς θέμα. Ο άνθρωπος ακόμη σέρνεται στα δικαστήρια.

Σε άλλες περιπτώσεις, είδαμε καταγγελίες της τέως συζύγου για βαριές σωματικές βλάβες σε βάρος της, πανηγυρική αθώωση του κατηγορουμένου, άντε μετά και μήνυση για δήθεν σεξουαλική κακοποίηση του ανήλικου τέκνου, ταλαιπωρίες, ιατροδικαστικές εκθέσεις-κόλαφος για τις καταγγέλλουσες, ανακρίσεις και ενδεχομένως φυλακίσεις, για να καταλήξουμε τελικά σε απαλλακτικά βουλεύματα.

Το παρήγορο είναι, βέβαια, ότι σε πολλές περιπτώσεις το έμπειρο εισαγγελικό μάτι διακρίνει τις ψευδοκαταγγελίες, με αποτέλεσμα, με την ενδελεχή έρευνα που διατάσσεται, αυτές να πέφτουν στο κενό.

Οι άμοιροι σύζυγοι όμως και τα δύσμοιρα παιδιά, θα ζουν με τα σημάδια που τους άφησε η ανεύθυνη και σκόπιμη ψευδής καταγγελία που έκανε μία γυναίκα που θέλει να λέγεται μητέρα».

«Πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους ψευδομηνυτές»

Του Ανδρέα Αναγνωστάκη

Δικηγόρου – ποινικολόγου

Ο νέος Ποινικός Κώδικας επέβαλε την απειλή της έσχατης των ποινών, για «όποιον με σωματική βία ή απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας, εξαναγκάζει ανήλικο, σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης».

Μηχανορραφίες για να πάρει την επιμέλεια του παιδιού | 24 anagnostaskis

Δηλαδή επέβαλε ισόβια κάθειρξη.

Ο εκάστοτε δράστης «ειδεχθών» ενδο-οικογενειακών εγκλημάτων του βιασμού ή της ασέλγειας κατά ανηλίκων, εκτός των αυστηρών ποινών στις οποίες, πλέον, υποβάλλεται, αντιμετωπίζει την καταδίωξη ακόμη και στις φυλακές από τους συγκρατούμενούς του, καθώς και την επαγγελματική έξοδο και την κοινωνική απαξίωση.

Σε περίπτωση, δε, που αυτός είναι ο πατέρας του ανήλικου, που, συνήθως, δυστυχώς ενοχοποιείται «κατά σύστημα», τότε υποβάλλεται επιπρόσθετα και στην οικογενειακή αηδία και αποβολή. Με αποτέλεσμα, να έρχονται τα πάνω-κάτω σ’ ολόκληρη την οικογένεια.

Υπό τέτοιες σκληρές και φρικτές συνέπειες, τόσο για το ανήλικο όσο και για τον δράστη και για την οικογένεια, η έρευνα για τη διαπίστωση των αδικημάτων φερόμενων ειδεχθών εγκλημάτων γονέα κατά τέκνου, πρέπει να είναι άμεση, στέρεη, ασφαλής και αδιστάκτως βέβαιη.

Ενδεικτικά, παραθέτω πως μετά τη φερόμενη πράξη πρέπει να δίδεται, χωρίς την παραμικρή βραδύτητα, Εισαγγελική Παραγγελία, για διεξαγωγή ταχύτατης έρευνας και διαπίστωσης.

Η Παραγγελία πρέπει να δίδεται και η έρευνα να διενεργείται από διεπιστημονική ομάδα, ψυχολόγων, παιδοψυχιάτρων, εγκληματολόγων, παιδιάτρων, παιδαγωγών και κοινωνικών λειτουργών.

Η διαγνωστική της εκτίμηση θα περιλαμβάνει, με συνεργασία όλων των μελών της, την κοινωνική αξιολόγηση της οικογένειας του παιδιού, την οικογενειακή λειτουργία, το παιδιατρικό ιστορικό του παιδιού και των αδελφών του, την κλινική ψυχιατρική εκτίμησή του, ψυχιατρική εκτίμηση των γονέων κ.λπ.

Η διεξαγωγή Πορίσματος θα είναι σύντομη και θα περιέχει τα ευρήματα και τα πειστήρια και την αξιολόγησή τους.

Αυτό το Πόρισμα θα αποτελεί τη βάση για την έγερση ποινικής δίωξης.

Πρέπει ν’ αποκλειστούν γι’ αυτήν:

1. Χαρτιά πλανόδιων παιδοψυχολόγων,

ψυχοπαιδαγωγικών συμβούλων κ.λπ., που κατ’ ουσίαν δεν υπάρχουν, ούτε αναγνωρίζονται από την ελληνική νομοθεσία.

2. «Ομολογίες» ανηλίκω,ν και δη νηπίων –2,5 έως 6 ετών– που περιέχονται σε βίντεο και ηχογραφήσεις που επιμελούνται και προσκομίζουν τ’ αντίδικα μέρη, χωρίς, δυστυχώς, τις αυτεπάγγελτες τιμωρητικές γι’ αυτούς συνέπειες!

3. «Bίντεο» με υποβόλιμες «αναπαραστάσεις» της κακοποίησης των παιδιών που επίσης επιχειρούν οι ίδιοι, με στημένες σκηνές. Και «με προπονήσεις» εκ των προτέρων, κατά τις οποίες γίνεται χρήση απειλών, ψυχολογικής και σωματικής βίας.

Ακόμη, πρέπει ν’ αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους ψευδομηνυτές, οι οποίοι από σκοπιμότητα επιδίκασης διατροφής, ανάθεσης επιμέλειας ή από εκδικητική διαστροφή, καταγγέλλουν και καταμηνύουν ψευδώς, εν γνώσει.

Το ίδιο και για τις ψευδείς μαρτυρίες τρίτων και τις ψευδείς πιστοποιήσεις ιδιωτών ιατρών και ψυχολόγων, επί του ίδιου θέματος.

Το θέμα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Διότι «οι σκηνοθεσίες» θα γίνουν συχνότερες και θα εντατικοποιηθούν εν όψει της εφαρμογής του Ν. 4800/2021 περί «συνεπιμέλειας» του πατέρα.

Προς αντιμετώπιση του φαινομένου, ως αρχή συνιστάται να εκλείψει κάθε είδους νομοθετική, δικαστική και δια των μέσων μαζικής ενημέρωσης ανισότητα και μονόπλευρη εύνοια στην έρευνα και τιμωρία των αδικημάτων αυτών. Τα ίδια πρέπει να συμβαίνουν και καθ’ όλη τη διαχείρισή τους.

Αλλιώς θα επικρατεί στις ενδο-οικογενειακές σχέσεις, «πολεμική ατμόσφαιρα» με θύματα κυρίως τα παιδιά.