Η κακοκαιρία «Μήδεια» «χτυπά» την πόρτα της Ελλάδας και αναμένεται να φέρει μαζί της χιονιά διαρκείας από το Σάββατο (13/02).

Τα κύρια χαρακτηριστικά της «Μήδειας» θα είναι η σημαντική και αισθητή πτώση του υδράργυρου, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι χιονοπτώσεις, καθώς και οι θυελλώδεις βοριάδες την Κυριακή.

Από πού πήρε ωστόσο το όνομά της;

Η Μήδεια ήταν, σύμφωνα με τη μυθολογία, κόρη του βασιλιά της Κολχίδας, Αιήτη, και της Ωκεανίδας Ιδυίας ή Εκάτης, ενώ είχε μάθει, από τη θεία της, Κίρκη, την τέχνη της μαγείας, την οποία δεν εγκατέλειψε σε όλη της τη ζωή.

Όταν ο Ιάσονας, αρχηγός της Αργοναυτικής εκστρατείας, έφτασε στην Κολχίδα, «τυφλωμένη» από έρωτα, τον βοήθησε να αποκτήσει το χρυσόμαλλο δέρας.

Ύστερα, ακολούθησε τον εραστή της, ενώ για να αργοπορήσει τον πατέρα της ο οποίος την καταδίωκε, δεν δίστασε να τεμαχίσει τον ίδιο της τον αδερφό, τον Άψυρτο, σκορπίζοντας μάλιστα στη θάλασσα τα μέλη του. Ο Αιήτης τότε σταμάτησε, προκειμένου να περισυνελλέξει τα μέλη του σφαγμένου παιδιού του.

Αργότερα, στην Ιωλκό, ο Ιάσονας την παρακάλεσε να εκδικηθεί τον Πελία (γιος της Τυρούς και του θεού Ποσειδώνα ή του βασιλιά της Ιωλκού Κρηθέα), φονιά του πατέρα και του αδελφού του κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του.

Η Μήδεια έπεισε έτσι τις κόρες του Πελία να τεμαχίσουν το σώμα του πατέρα τους και να το βράσουν, γιατί έτσι δήθεν θα κατόρθωναν να τον κάνουν πάλι νέο…

Μετά την καταδίωξή τους από τον γιο του Πελία, τον Άκαστο, κατέφυγαν στην Κόρινθο, όπου έζησαν για κάποιο διάστημα ευτυχισμένοι, μέχρι που ο Ιάσονας εγκατέλειψε τη Μήδεια για τα μάτια της κόρης του βασιλιά Κρέοντα, Γλαύκης.

Η Μήδεια δεν δίστασε, για μία ακόμη φορά, να χρησιμοποιήσει τα μαγικά της φίλτρα ώστε να εκδικηθεί τη γυναίκα που της έκλεψε τον άνδρα.

Ως δώρο για τον γάμο της τής έστειλε έτσι έναν δηλητηριασμένο χιτώνα, ο οποίος έβγαζε φλόγες και την έκαψε.

Μόνο που η εκδίκησή της δεν σταμάτησε εκεί, με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσει το πιο φρικιαστικό και αποτρόπαιο έγκλημά της: σκότωσε τα δύο της παιδιά Φέρητα και Μέρμερο, που είχε αποκτήσει με τον Ιάσονα (σ.σ. Αυτός είναι και ο λόγος που όποια μητέρα σκοτώσει το παιδί της χαρακτηρίζεται ως «σύγχρονη Μήδεια»). 

Στη συνέχεια, ανέβηκε μετά σ’ ένα άρμα που το έσερναν φτερωτοί δράκοι και έφτασε στην Αθήνα, όπου ενώθηκε με τον Αιγέα και απέκτησε τον Μήδο. Προσπάθησε όμως να δηλητηριάσει τον Θησέα, με αποτέλεσμα ο Αιγέας να τη διώξει κι εκείνη να πάει να βρει τον γιο της Μήδο, στην Ασία, στη χώρα που από το όνομά της ονομάστηκε Μηδία.

Προς το τέλος, δε, της ζωής της κατέβηκε στα Ηλύσια Πεδία, όπου και έγινε σύζυγος του Αχιλλέα, παραμένοντας αθάνατη…