Μίκης Θεοδωράκης: Οι συστάσεις προς τους κληρονόμους στις πέντε διαθήκες του μουσικοσυνθέτη

Όρια και συστάσεις ως προς τα αίτήματά του για τη διαχείριση των δικαιωμάτων του έργου του και την υλική ανταμοιβή όπως εκείνος την όριζε, περιέχουν οι πέντε διαθήκες του μεγάλου Έλληνα δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη, όπου απευθύνονται στους κληρονόμους του.

Όπως προκύπτει από τις πολυσέλιδες διαθήκες του, που εξασφάλισε η ΕΡΤ, επιθυμία του μουσικοσυνθέτη είναι η παραχώρηση του σπιτιού του στην Ακρόπολη στο Δημόσιο και φυσικά η μετατροπή του σε μουσείο.

Με τις πέντε πολυσέλιδες διαθήκες του ο Μίκης Θεοδωράκης δεν αφήνει καμία εκκρεμότητα σχετικά με την διαχείριση της περιουσίας και του πνευματικού του έργου.

Η δικηγόρος της οικογένειας Θεοδωράκη, Παναγιώτα Παναγιωτακοπούλου, λέει ότι: «Δεν είχε κάποια μεγάλη έκπληξη για την οικογένεια Θεοδωράκη. Ο μουσικοεκδοτικός οίκος Schott θα συνεχίσει να διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των δικαιωμάτων από το έργο του. Τα έσοδα θα πηγαίνουν στη γυναίκα του, τα δύο του παιδιά και τα 5 του εγγόνια».

«Αυτό έχει πολλά νομικά προβλήματα για να εφαρμοστεί και πρέπει να γίνουν αλλαγές γιατί την υψηλή κυριότητα και την επικαρπία την έχει η κόρη του και ο μεγαλύτερος εγγονός του Μίκης», συμπληρώνει η κα Παναγιωτακοπούλου.

Ο Νίκος Κουρής, το σπίτι του στην Ακρόπολη και το έργο του

Ειδική αναφορά στον Νίκο Κουρή, χωρίς βέβαια να τον αναφέρει ως «γιο του» κάνει ο Μίκης Θεοδωράκης στη διαθήκη του, η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, με τα συγγενικά του πρόσωπα και το κοντινό του περιβάλλον να έχει ήδη λάβει αντίγραφα.

Ο αείμνηστος μουσικοσυνθέτης φαίνεται πως συνέταξε την πρώτη διαθήκη του το 2011 και ακολούθησαν τέσσερις ακόμη προσθήκες και τροποποιήσεις με την τελευταία να λαμβάνει χώρα τον Απρίλιο του 2021.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο μουσικοσυνθέτης προτρέπει το συγγενικό του περιβάλλον να επιτρέπει ανεμπόδιστα και άλλα πρόσωπα εδώ στην Ελλάδα και στον εξωτερικό να διαδίδουν το έργο του, αναφερόμενος ονομαστικά και στον Γιώργο Αγοραστάκη.

Σχετικά με την περιουσία του, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είχε μοιράσει όσο βρισκόταν στην ζωή, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης φαίνεται πως σχετικά με το σπίτι του στην οδό Επιφανούς ζητά να γίνει μουσείο, ενώ το αυτοκίνητό του ζητά να περάσει στην κατοχή ενός ιδρύματος.

Τα ασφαλιστικά μέτρα της Μαργαρίτας Θεοδωράκη

Το άνοιγμα της διαθήκης έρχεται 1,5 μήνα πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη προκειμένου ο Νίκος Κουρής να σταματήσει να χρησιμοποιεί το επώνυμο «Θεοδωράκης».

Η συζήτηση αναμένεται στις 30 Νοεμβρίου 2021, ενώ έχει προηγηθεί η έκδοση προσωρινής διαταγής για το ίδιο θέμα. Μάλιστα, η προσωρινή διαταγή που εξέδωσε η πρόεδρος Πρωτοδικών, Ουρανία Φλεριανού, αναφέρει ότι το δικαστήριο «απαγορεύει στον καθ’ ου (σ.σ: Νίκο Κουρή) να χρησιμοποιεί το όνομα «Μίκης Θεοδωράκης» με την επίκληση ότι είναι γνήσιο τέκνο του, τούτο δε έως τη συζήτηση της αίτησης κατά την ορισθείσα δικάσιμο και υπό τον όρο αυτής».

Υπενθυμίζεται, ότι με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη ζητά μεταξύ άλλων «να εκδοθεί προσωρινή διαταγή απαγορεύουσα τη συνέχεια της παράνομης χρήσης του ονόματος (κύριου, πατρώνυμου και επωνύμου Μίκης Θεοδωράκης) με επίκληση της ιδιότητας του δήθεν γιου του και την παράλειψη να επαναλάβει αυτή στο μέλλον μέχρι εκδόσεως αποφάσεως επί της παρούσας αίτησης».

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης πριν δύο περίπου εβδομάδες, παραστάθηκε κανονικά η Μαργαρίτα Θεοδωράκη, συνοδευόμενη από το δικηγόρο της Αλέξανδρο Λυκουρέζο.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουρής υποστήριξε πως είναι γιος του μουσικοσυνθέτη και θα κάνει τεστ DNA προκειμένου αυτό να αποδειχθεί και τυπικά.