Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε σήμερα (26/11) ότι καταργεί τους δασμούς στις εισαγωγές αστακού αμερικανικής προέλευσης, τείνοντας «κλάδο ελαίας» στις ΗΠΑ. Κίνηση καλής θελήσεως και από την αμερικανική πλευρά.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα υπέρ της κατάργησης των δασμών στις εισαγωγές -που κυμαίνονται από 6% έως 16%, ανάλογα με τον τύπο αστακού. Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ μειώνουν κατά 50% τους δασμούς σε διάφορα προϊόντα από την Ε.Ε., από κρυστάλλινα υαλικά(εξαιρουμένων των ποτηριών), αναπτήρες, μέχρι προπαρασκευασμένα γεύματα.

Η «μίνι» συμφωνία άρσης των δασμών είχε επιτευχθεί τον Αύγουστο και αποτελεί μια σπάνια στιγμή συναίνεσης μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών εν μέσω μεγάλων διαφωνιών από την κυβέρνηση Τραμπ.

«Ας ελπίσουμε ότι τα μέτρα μείωσης δασμών θα ανοίξουν το δρόμο προς πιο ισορροπημένες, φιλόδοξες και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μπερντ Λάνγκε.

Η συμφωνία καλύπτει προϊόντα αξίας περίπου 200 εκατ. δολαρίων. Το 2019, οι ΗΠΑ εξήγαγαν αστακό αξίας 42 εκατ. ευρώ(50 εκατ. δολάρια) προς την Ε.Ε., ενώ η αξία των ευρωπαϊκών προϊόντων που εφεξής θα επιβαρύνονται με χαμηλότερους δασμούς ανέρχεται σε 126 εκατ. ευρώ.