Την Τουρκία να σταματήσει να προκαλεί καλεί ο Φράνσις Φάνον, σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε για τον αγωγό East Med και τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για θέματα Ενέργειας είπε: «Να σταματήσουν όλες οι προκλητικές ενέργειες που μπορεί να υπονομεύσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή».

Από την πλευρά του, ο Κωστής Χατζηδάκης στην ίδια εκδήλωση υπογράμμισε ότι η Ελλάδα τηρεί αποφασιστική στάση:  «Ο κ. Ερντογάν πριν λίγους μήνες έκανε μια προκλητική δήλωση, ότι οι τρεις χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ) δεν έχουν δικαίωμα να υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό East Med.

Εμείς υπογράψαμε τη συμφωνία επειδή πιστεύουμε ότι αυτός ο αγωγός δεν στρέφεται ενάντια σε καμία χώρα αλλά υπηρετεί το συμφέρον και των τριών χωρών. Είναι έργο συνεργασίας και ειρήνης».

Επιπλέον, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στα γεγονότα του Έβρου: «Υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας. Εργαζόμαστε για την αναβάθμιση των σχέσεων με τους γείτονες μας. Ταυτόχρονα υπερασπιζόμαστε την εθνική ακεραιότητα και υπερηφάνεια καθώς και τα συμφέροντα της χώρας μας».

Πάντως, η Τουρκία επιμένει για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα παρουσιάζει στο Twitter χάρτη που είχε η χώρα στον ΟΗΕ, όσον αφορά στην υφαλοκρηπίδα της.

Για την ακρίβεια, ο υπεύθυνος Ναυτιλίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγκατάι Ερσιγές, ανάρτησε τους παρακάτω χάρτες.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, τόνισε: «Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατέψει τα δικαιώματά της, αλλά και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο». Σχολίασε δε πως η άδεια για έρευνες και γεωτρήσεις είναι «εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας που ορίζει ο ΟΗΕ για την Τουρκία».

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ζοσέπ Μπορέλ, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, σχετικά με εξαγγελθείσες έρευνες στα νοτιοανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Ζοζέπ Μπορέλ καυτηρίασε τη στάση της Τουρκίας: «Ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται».